• Európsky deň jazykov

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. My sme sa na našej škole aktívne zapojili do tohto ročneho podujatia, prostredníctvom vysielania školského rozhlasu, tvorbou plagátov na tému Slovanských jazykov na hodine Slovenského jazyka a účasti na online workshopoch s názvom Slovinčina vo farbách a fraktálnej kresbe, kde sa žiaci naučili pomenovať farby po slovinsky a spolu s lektorkou si vytvorili obrázok s použitím fraktálnej kresby, ktorá je využívaná ako metóda arteterapie. Druhý workshop Taliančina hrou: hodina talianskeho jazyka pre začiatočníkov bol venovaný objavovaniu talianskeho jazyka, prostredníctvo osvojenia si základných pojmov, fráz a pokynov. Cieľom podujatia bolo ako hovorí generálna tajomníčka Marija Pejčinović Burić „Pripomenúť, že učenie sa jazyka je krokom k otvorenosti a rešpektovaniu iných kultúr,“. 

          • Misijný týždeň - deti pomáhajú deťom

          • Tento týždeň vás pozývame prežiť v duchu misií. Vo všetkých kostoloch na Slovensku sa v tomto roku bude 22. októbra sláviť misijná nedeľa. Mottom tejto misijnej nedele je: „Kráčajme po ceste s horiacim srdcom.“ Sme pozvaní kráčať s horiacim srdcom a deliť sa o bohatstvo viery s nadšením.

            Pápež František nás pozýva, aby sme boli misionármi na mieste, kde žijeme. Misia je radostná. Ako kresťania máme všetci poslanie – zdieľať Božiu lásku s celým svetom. Aj my môžeme pomáhať iným deťom na celom svete modlitbou a delením sa. Sú to dva spôsoby, ako sa stať deťmi, ktoré pomáhajú deťom.

            Počas tohto farebného týždňa chceme nás všetkých motivovať, aby sme pomáhali iným, a to hlavne modlitbou a konkrétnymi skutkami pomoci.

            V tomto roku sa zbierkou podporí africká krajina Benin.  Počas celého týždňa bude na škole prebiehať zbierka na misie. Žiaci budú pri vchode do budovy v oblečení typickom pre kontinent, na ktorý tento deň budeme myslieť a budú ponúkať rôzne koláče, ktoré si môžeme kúpiť do 7:55 hod.

            Každý deň pozývame žiakov podporiť túto myšlienku aj farbou oblečenia, ak nájdu vo svojom šatníku. Budeme sa obliekať do misijných farieb, v pondelok žltá farba symbolizujúca Áziu, v utorok červená farba – symbolizuje Ameriku, v stredu biela farba – symbolizujúca Európu, vo štvrtok modrá farba symbolizujúca Austráliu a Oceániu a v piatok do zelenej farby, ktorá symbolizuje Afriku. /MG/

          • Šarkaniáda

          • Už tradičná šarkaniáda detí 1.stupňa.Počasie nám prialo, bolo príjemne a pofukoval ideálny vetrík, aby šarkany na oblohe tancovali  každý svoj tanec. Užili sme si slniečka, dosýta sa vybehali a oddýchli si :)

          • Na hodinách biológie

          • Krásnu, slnečnú jeseň sme využívali na vyučovanie hodín biológie, aj von, v okolitej prírode Vitanovej. So šiestakmi sme navštívili  uja včelára, p. Ulricha, ktorý nám porozprával zaujímavé informácie zo života tohto usilovného hmyzu. Zdieľal s nami svoje skúsenosti a poukazoval nám rôzne zákutia svojej pestrej záhrady. 

            Lesný pegagóg p. Michalec nás zobral na poučnú prechádzku, kde sme sa dozvedeli, že pred školou rastie obrovský strom duglaska tisolistá, pochádzajúci zo Severnej Ameriky. Piataci objavili, aké iné stromy môžeme obdivovať v našom okolí, naučili sa ich pomenovať a rozoznávať. Spoznali názvy okolitých kopcov, pozorovali krkavca, počuli žlnu... 

            Deviataci na hodine geológie spoznávali horniny a minerály v okolí obce. Dozvedeli sa veľa o pôvode a vzniku hornín. Ich úlohou bude získané poznatky spracovať a prezentovať na hodine.

            Dúfame, že budeme mať ešte veľa podobných príležitostí outdoorového vyučovania, ktoré prospieva nielen žiakom. /SG/

             

             

          • Účelové cvičenie

          • 11. októbra 2023 prebehlo účelové cvičenie pre žiakov 2. stupňa. Začalo cvičným požiarnym poplachom a následnou evakuáciou žiakov a učiteľov, ktorá nás pripravila na možné, nebezpečné situácie. 

            Žiaci sa následne presunuli na ihrisko, kde na šiestich stanovištiach získavali praktické vedomosti a zručnosti z oblasti civilnej obrany, pravidiel cestnej premávky, orientácie v teréne a zdravotnej prípravy.

            Na stanovišti - Streľba zo vzduchovky, sa žiaci učili správne narábať so zbraňou, zamerať a strieľať na terč.

            Športovou súčasťou účelového cvičenia bol hod granátom na cieľ. /SG/

             

          • Výhra z časopisu Rebrík

          •  

            Naši žiaci sa pravidelne zapájajú do riešenia súťažných úloh časopisu Rebrík, taktisto sa zapojili aj do júnového čísla.

            Veľmi sme sa potešili, keď v prvom čísle tohto školského roku sme medzi menami detí, ktoré získali knižnú odmenu, našli aj meno našej druháčky Táničky Ondríkovej, ktorú potešil diplom, zaujímavá kniha  a jedno číslo časopisu Rebrík. Blahoželáme! 

            Aj tento školský rok sa tešíme na nové čísla časopisu Rebrík, na rôzne zaujímavé rubriky, na príbehy detí, v ktorých sú priblížené rôzne skutky milosrdenstva, či na príbehy malých výnimočných detí, cez ktoré spoznávame, že každý z nás je výnimočný. V každom čísle je nám priblížený prostredníctvom obrázkov a veršov život svätca a taktiež spoznávame iné farnosti, či obce, ktoré predstavujú deti.  /MG/

          • Európska noc výskumníkov 2023

          • V piatok, 29.9.2023, sme sa opäť dostali do Žiliny na festival vedy a techniky. Európska noc výskumníkov je najväčšou celoeurópskou iniciatívou zameranou na popularizáciu výskumu a inovácií. Tento rok si organizátori pripravili mnoho zaujímavých stánkov, hlavnou témou bola voda a umelá inteligencia. Dozvedeli sme mnoho zaujímavosti aj o životnom prostredí, o ekologickom poľnohospodárstve, význame dopravy pre náš život, optických, akustických a robotických prístrojoch. Dozvedeli sme sa mnoho nových informácií. /DS/

          • Jesenný zber použiteľného starého textilu

          • Naša škola sa opäť zapojila do zberu šatstva a obuvi, ktorý bude prebiehať do 13.10.2023. Nepotrebné oblečenie aj obuv môžete priniesť, zabalené vo vreciach,do budovy školy. Ďakujeme za pomoc.

          • Potulky naším regiónom - exkurzia

          • Mariánske leto nám ponúka tráviť pekné dni v prírode, čo sme naplno využili v piatok 8. 9. 2023.

            Malebnú oravskú prírodu sme obdivovali cestou na Hviezdoslavovu hájovňu v Oravskej Polhore, pričom sme sa dozvedeli mnoho kultúrných, literárnych, historických a geologických faktov. Bližšie sme spoznali našich veľkých spisovateľov P. O. Hviezdoslava a M. Urbana.

            Vodu z prameňa slanej minerálnej vody sme ochutnali na našej prvej zastávke. Páni A. Kutliak, T. Vorčák nám porozprával o mnohých zaujímavostiach a historických udalostiach z 2. sv. vojny pri pamätníku obetí vojnových konfliktov. 

            V Európskom centre gajdošskej kultúry v Oravskej Polhore sme spoznali gajdošskú kultúru, ktorá je zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vypočuli sme si ukážky hry nielen na gajdy, ale aj na píšťaly, fujaru, drumbľu. Dokonca sme sa dozvedeli aj ako sa spomínané nástroje vyrábajú, pričom sme nazreli do výrobnej dielne a obdivovali zručné ruky pána D. Daloša. /SG/

             

          • Erasmus+ mobilita na našej škole

          • Naša škola sa po týždňoch príprav, ktoré otestovali naše zručnosti, kreativitu, schopnosť spolupracovať a efektívne riešiť krízové situácie dočkala dňa D, v ktorom sme sa stali v rámci nášho Erasmus+ projektu s názvom Správnym životným štýlom ku zdraviu, hostiteľmi našich partnerských škôl z Poľska a Španielska. V dňoch 16.4.2023 - 21.4.2023 sme na našej škole hostili, sprevádzali a pripravovali program pre 9 členov španielskej skupiny a  9 členov poľskej skupiny v zložení 3 dospelí a 6 detí. Celý týždeň sme žili týmito aktivitami a ako to prebiehalo si môžete pozrieť tu . 

             

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Ukončenie školského roka je vždy obdobím plným emócií, spomienok a osláv. Tento rok bol pre nás všetkých výnimočným a náročným obdobím, ktoré nám prinieslo mnoho výziev, ale aj príležitostí na rast a vzájomné učenie sa. Záver školského roka je  aj časom, keď si uvedomujeme, koľko veľa sme sa naučili a dosiahli. Od nových vedomostí a zručností po vzácne priateľstvá a nezabudnuteľné zážitky - každý z nás mal možnosť rásť a rozvíjať sa.

            Želáme všetkým našim žiakom, učiteľom a rodičom príjemné letné prázdniny a úspešný začiatok nového školského roka.

          • Po škole s Mc Donald

          • Po úspešnom pilotnom štarte z minulého roka, ktorého bola súčasťou aj naša škola, sme sa aj v školskom roku 2022/23 zapojili do futbalového projektu "Po škole s McDonald's Cupom". Projekt je určený pre deti prvého stupňa vo veku od 8 do 11 rokov a má za cieľ podporiť záujem chlapcov a dievčat o kolektívne športy a futbal. Pre žiakov a žiačky z 4. ročníka boli na hodinách telesnej a športovej výchovy pripravené zábavne aktivity, futbalové tréningy, ktoré hravou formou motivujú k pohybu, posilňujú tímového ducha, koncentráciu, samostatnosť i sebadisciplínu.

          • Atletika OK 5.-7. ročník

          • Dňa 19.9.2023 sme sa so žiakmi 5.-7. ročníka zúčastnili okresného kola v atletike, ktoré sa konalo v areáli ZŠ s MŠ Nižná. Tohto podujatia sa zúčastnilo celkovo 9 škôl z nášho okresu a naši žiaci dosiahli vynikajúce výsledky.

            Naši talentovaní žiaci sa zapojili do rôznych disciplín, ako beh na 60m, beh na 800m, skok do diaľky a hod vortexom.

            Okrem úspechov v jednotlivých disciplínach sme tiež radi, že sme mohli byť svedkami tímového ducha a spolupráce medzi našimi žiakmi. Naši športovci sa navzájom povzbudzovali a vzájomne podporovali, čo je dôležité nielen pre výkonnosť, ale aj pre budovanie priateľstiev a tímovej solidarity.

            Najlepšie sa z našej školy umiestnil Marián Mrzena zo 7.A.

            -1. miesto skok do diaľky

            -2. miesto beh na 60m

            Všetkým žiakom gratulujeme a prajmeme veľa ďalších úspechov.

          • Dajme spolu gól

          • Aj v školskom roku 2022/23 sme sa so žiakmi prvého ročníka zapojili do projektu 'Dajme spolu gól', ktorý sa zameriava na popularizáciu futbalu. Cieľom projektu bolo nielen motivovať detí k športovej aktivite a vytvárať v nich trvalý vzťah k športu, ale aj posilniť fyzickú kondíciu detí, rozvíjať ich tímovú spoluprácu, disciplínu, fair play a sociálne zručnosti.

            Počas projektu sme na hodinách telesnej a športovej výchovy pripravovali futbalové tréningy, v ktorých deti mali príležitosť naučiť sa základy futbalu, zdokonaliť svoje zručnosti. Futbal je skvelým prostriedkom na učenie sa týchto dôležitých hodnôt a zároveň poskytuje radosť zo športu a zdravého súťaženia. Veríme, že projektu sa budeme zúčastňovať aj nasledujúce školské roky.

          • Zdatný žiak

          • ​​​Dňa 29.5.2023 sme sa so žiakmi prvého stupňa zúčastnili obvodné kola atletického štvorboja ZDATNÝ  ŽIAK, ktoré sa konalo na školskom dvore Základnej školy Suchá Hora.

            Žiaci 1.-4. ročníka zmerali sily v disciplínach :

            1. Hod kriketovou loptičkou
            2. Skok do diaľky z miesta 
            3. Beh na 50 m  - nízky štart
            4. Beh na 150 m – 1. – 2. ročník - vysoký štart na 300 m – 3. – 4. ročník -  vysoký štart

             

            Na okresné kolo postupoval najlepší chlapec, dievča z každého ročníka, z obvodného kola, čo sa podarilo Benjamínovi Karasovi z 2.A triedy.

            Okresné kolo sa konalo  6.6.2023 v areáli ZŠ s MŠ Čimhová, kde sa stretli proti sebe najlepší žiaci z jednotlivých ročníkov obvodného kola. Benjamín Karas vo svojej kategórii nenašiel premožiteľa ani na okresnom kole a skončil na 1. mieste, za čo mu gratulujeme a prajeme veľa úspechov všetkým zúčastneným žiakom.

            Výsledky:

            Obvodné kolo

            Damián Šefčík (1.A)               3.miesto

            Benjamín Karas (2.A)             1.miesto

            Dorotka Števuliaková (2.A)     2.miesto

            Marek Kukľovský  (4.A)          3.miesto

            Aneta Ondríková (4.A)           3.miesto

            Okresné kolo

            Benjamín Karas (2.A)             1.miesto

          • Batôžkový ples - zostrih

          • Hudba, tanec a radosť detí idú ruka v ruke, čo sme videli a zažili aj počas batôžkového plesu na našej škole. Zostrih z tejto akcie si môžeme pozrieť tu. /MG/

          • Účelové cvičenie žiakov 2. stupňa

          • Roháčska dolina, Roháčsky vodopád a Ťatliakovo jazero sú nádherné prírodné miesta nachádzajúce sa v Západných Tatrách. Pre žiakov 2. stupňa základnej školy sme túto trasu vyberali ako ideálny turistický pochod, ponúkajúci nezabudnuteľné zážitky a možnosť spoznať krásy prírody. Túto aktivitu sme zahrnuli aj do programu realizovaného v rámci projektu Erasmus+.

            Náš pochod začal vo štvrok 21. júna na Zverovke, odkiaľ vedú turistické značky Roháčskou dolinou. Žiaci mali možnosť pozorovať okolitú prírodu, prechádzať lesmi a krásnymi horskými údoliami. Na začiatku nás deviataci informovali o prírodných pomeroch TANAP-u a pravidlách správania sa v národnom parku.

            Po približne dvoch a pol kilometroch sme prišli k Roháčskemu vodopádu, ktorý je jedným z najkrajších na Slovensku. Svojou veľkosťou a impozantnosťou si zaslúži obdiv a je skvelým miestom na oddych a fotografovanie. Žiaci si vychutnali pohľad na padajúcu vodu a vnímali jeho silu a energiu.

            Ďalším zaujímavým miestom na trase bolo Ťatliakovo jazero. Toto horské jazero sa nachádza vo vyššej nadmorskej výške a ponúka prekrásne panoramatické výhľady na okolité vrchy. Je to miesto, kde si žiaci oddýchli, posedeli pri vode a obdivovali prírodu v jej pôsobivej podobe. /SG/

          • Didaktické hry žiakov 1. stupňa

          • V pondelok 26.6. sme v našej škole usporiadali didaktické pre žiakov 1. stupňa základnej školy. Bolo to skvelé podujatie, ktoré nám umožnilo podporiť fyzický rozvoj našich žiakov a zároveň si užiť spoločný čas v zábavnej a aktívnej atmosfére.

            Celé dopoludnie bolo plné rôznych športových aktivít, ktoré boli prispôsobené veku a schopnostiam našich žiakov. Organizovali sme rotujúce stanoviská, na ktorých sa žiaci striedali a vykonávali rôzne športové úlohy. Ako odmenu dostali pečiatky, ktoré si potom mohli vymeniť za sladkú odmenu. Na jednom stanovisku sme mali slalom s futbalovou loptou, na ďalšom sme mali prekážkovú dráhu, kde sme zdolávali rôzne prekážky a zlepšovali svoju obratnosť. Ďalšie stanoviská obsahovali hod krúžkov na cieľ, zhadzovanie pyramídy z pohárov, skákacie hry a ďalšie zábavné aktivity. Žiaci boli nadšení z možnosti vyskúšať si rôzne športové disciplíny a vylepšiť svoje zručnosti. Bolo skvelé vidieť, ako sa zapájajú do súťaží a ako sa navzájom povzbudzujú. Okrem fyzického rozvoja sme si všetci užili aj príležitosť stráviť čas vonku na čerstvom vzduchu a užívať si slnečného počasia. Bolo to príjemné a osviežujúce zmena oproti bežnému vyučovaciemu prostrediu.

          • Výhry v časopisoch

          • Žiaci 4. ročníka počas celého školského roka riešili úlohy v časopisoch Rebrík, Fifík a Slniečko. Za ich usilovnosť, za aktívnu a systematickú prácu udelila redakcia časopisu Fifík diplom celému kolektívu a potešila ich peknou knihou. Knižná odmena pre celú triedu prišla aj z časopisu Slniečko.

            Okrem toho sa usmialo šťastie aj na jednotlivcov, a za svoje práce získali diplom, časopis a knižnú odmenu z časopisu Rebrík aj Vaneska Šefčíková, Alex Benek zo 4. ročníka a Damián Šefčík z 1. ročníka. 

            Výhercom gratulujeme a prajeme veľa radosti pri čítaní kníh a práci s časopismi aj v budúcom školskom roku.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Vitanová
      • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
      • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
      • IČO: 37810171
      • DIČ: 2021646341
      • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje