• Ypsilon- slovina je hra

          • V mesiaci december prebehla na našej škole súťaž YPSILON- slovina je hra. Jej hlavným poslaním je popularizovať slovenský jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Do súťaže sa zapojilo 20 žiakov prvého aj druhého stupňa.

            Našim žiakom sa v súťaži darilo, až 15 žiakov dosiahlo úspešnosť viac ako 80%. Najúspešnejšími žiakmi 1. stupňa boli Matej Števuliak - 1.A, Paulína Karasová- 1.A, Paula Hajdúchová- 3. A, Karol Ondrík- 3.A, Daniela Tarčoňová- 4.A,  ktorí dosiahli 100% úspešnosť a boli odmenení vecnými cenami a diplomom.

            Z 2. stupňa sa najlepšie darilo Matejovi Viktorovi - 6.A (94%), Vanese Šefčíkovej- 5.A (93%), Pavlovi Karasovi- 5.A (89%),  Sarah Kameníkovej - 9.A (85%), Marike Onríkovej- 6.A (82%), Sofii Hrkľovej- 7.A (82%) a Sofii Pšitekovej- 7.A (80%)

            Každý účastník súťaže bol ocenený diplomom a perom a tí žiaci, ktorí dosiahli viac ako 80% bodov, získali diplom so zlatou medailou.

            Gratulujeme a tešíme sa na ďalší ročník. /ZV/

          • Rozvojový projekt „ČÍTAME PRE RADOSŤ“

          • Vďaka finančnému príspevku vo výške 1000 €, ktorý schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu „Čítame pre radosť“,  sme v našej škole zriadili 4 triedne knižnice v triedach I. stupňa.

            Toto bolo zároveň aj hlavným cieľom výzvy – zriadiť alebo doplniť triedne knižnice a posilniť u mladších žiakov pozitívny vzťah ku knihám, ku čítaniu.

            Do knižníc boli vybrané rôzne tituly podľa veku žiakov, ich záľub a odporúčaní tak, aby pôsobili pre deti lákavo a boli pre nich dostupné. Deti tak môžu čas s knihou tráviť v príjemnom prostredí v škole, ale zároveň si ju môžu vziať domov a čítať.

            „Ak chcete mať múdre deti, čítajte im rozprávky. Ak chcete mať ešte múdrejšie deti, čítajte im viac rozprávok.“                                                                                                                                                               Albert Einstein 

            ...preto čítajte deťom, aj my s nimi budeme čítať.    

             

          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • Dňa 24.1.2024 sa na Základnej škole Márie Medvedckej na Medvedzí uskutočnilo okresné kolo v Matematickej olympiáde. Medzi 17 účastníkmi kategórie Z5 sa výborne umiestnili aj naši piataci. 

            Ladislav Tomajka bol úspešným riešiteľomobsadil vynikajúce 2. miesto. Blahoželáme!

            O náročnosti tejto súťaže hovorí aj to, že zo 17-tich žiakov boli iba traja úspešní riešitelia (získali aspoň polovicu bodov). V poradí podľa počtu bodov, ktoré získali, sa na 5. mieste umiestnila Gabriela Šprláková, na 6. mieste Matúš Svorník a na 7. mieste Andrej Šprlák.  

            Všetkým gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. /MG/

        • Akreditácia na Erasmus vo výzve 2023
          • Akreditácia na Erasmus vo výzve 2023

          • Akreditácia Erasmus predstavuje stabilný prístup k financiám počas siedmich rokov programu. Zjednodušuje prístup k aktivitám v oblasti mobility a umožňuje sústrediť sa na dlhodobé ciele organizácie. Môžeme vyskúšať nové druhy aktivít alebo spolupracovať s novými partnerskými organizáciami bez toho, aby sme museli zakaždým vypĺňať novú žiadosť.

            Povzbudení predchádzajúcim úspechom v minulom Erasmus+ projekte sa naša škola tento rok zapojila do výzvy 2023 o Akreditáciu na Erasmus+ projektom 2023-1-SK01-KA120-SCH-000194008  v sektore školské vzdelávanie a podarilo sa. Stali sme sa ÚSPEŠNÝMI ŽIADATEĽMI https://www.erasmusplus.sk/vyzva-2023/#1684235945628-60c42df2-04b4.

            Touto cestou sa chceme podeliť s našim úspechom, ktorý sa stane významným míľnikom v živote našej školy, komunity a zároveň aj odmenou za snahu a prácu našich pedagógov.

             

          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 14.-19.januára 2024 sa žiaci 7. a 8.ročníka zúčastnili pobytového lyžiarskeho výcviku v Mýte pod Ďumbierom v okrese Brezno, ktoré leží na južnom svahu strednej časti Nízkych Tatier v doline Štiavničky.

            Po počiatočných peripetiách s poruchou autobusu, ktorý bol nahradený druhým, sa konečne v nedeľu, v podvečerných hodinách, žiaci, pedagógovia a zdravotník ubytovali v hoteli Mýto vzdialeného od lyžiarskeho strediska cca 5 min. skibusom. Okrem našej školy zdieľali tento hotel aj školy z Hlohovca a Bardejova.

            Celý týždeň sme lyžovali jednofázovo s jednou prestávkou. Snehové podmienky boli na začiatku týždňa výborné vďaka čerstvo napadnutému snehu, lyžovalo sa veľmi dobre aj napriek štvrtkovému daždivému počasiu. V piatok sa však karta obrátila a opäť začalo mrznúť, čo spôsobilo zrána zľadovatelú zjazdovku, ktorá nás dala všetkých do pozoru. Dve hrozivo vyzerajúce kolízie sa však skončili šťastne bez úrazu. Pre menej zdatných lyžiarov sme preto v posledný deň zvolili menej náročný svah, aby si ešte dostatočne polyžovali. Predtým si však žiaci zmerali svoje lyžiarske zručnosti v pretekoch v zjazdovom lyžovaní.

            V jednotlivých kategóriách sa umiestnili takto:

            Základný výcvik žiakov 7.ročníka

            1. miesto    Timotej Pakos
            2. miesto    Táňa Šuhajová
            3. miesto    Samuel Havrila

            Zdokonaľovací výcvik žiakov - dievčatá

            1. miesto    Alica Fukasová
            2. miesto    Renáta Ťapajová
            3. miesto    Rebeka Ťapajová

            Zdokonaľovací výcvik žiakov – chlapci

            1. miesto    Aurel Gazdík
            2. miesto    Oliver Pisoň
            3. miesto    Marián Mrzena

            Víťazi v jednotlivých kategóriách boli odmenení medailami a diplomom. Pochvalu a uznanie za snahu a vytrvalosť získali najmä nelyžiari a začiatočníci, ktorí to nevzdali a zvládli základy lyžovania, za čo im bol udelený účastnícky diplom a sladká odmena. Veríme, že všetci žiaci získané lyžiarske zručnosti budú rozvíjať a zdokonaľovať aj naďalej.

            Spoločne sme prežili pekný športovo-zábavný týždeň, kedy žiaci okrem lyžovania, využili aj svoje školské vedomosti, pohotovosť, pozornosť, tanečnú kreativitu, spev počas spoločných zábavno-súťažných večerov a počas oddychového poldňa v stredu. Okrem zábavy a športovania žiaci súťažili aj v upratovaní izieb. V tomto roku boli víťazmi ôsmaci, ktorí získali okrem pochvaly sladkú odmenu a diplom.

            Všetkým zúčastneným žiakom, aj pedagógom a zdravotníkovi patrí obrovské ĎAKUJEM nielen za športové výkony, ale aj za obyčajnú ľudskú empatiu, pozornosť a v neposlednom rade aj poslušnosť počas celého týždňa. /zrš./

          • 1. miesto v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku

          • Náš žiak Jakub Ondrík, 9. ročník, reprezentoval našu školu v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku v kategórii 1B, ktorá sa uskutočnila 17.01.2024 v Tvrdošíne. Jakub získal skvelé prvé miesto a postupuje na krajské kolo v OAJ.

            Nášmu žiakovi blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme mu veľa úspechov v krajskom kole v Čadci.

            A veríme, že mu nadšenie a motivácia pre angličtinu pretrvá i naďalej v duchu "Enjoy English".

          • Slovenčina hravo

          • Žiaci Školského parlamentu si v utorok 16. 1. 2024 pripravili pre piatakov a šiestakov popoludnie, počas ktorého si žiaci hravou formou zopakovali vybrané slová.

            Deti na základe indícií hľadali vybrané slová, zahrali sa osobu, zviera, vec“, kreslili, opisovali a pantomimicky znázorňovali slová, tvorili vety, hľadali chyby,  zahrali sa spoločenskú hru Vystopuj slovo...

            Vďaka úlohám sme rozvíjali tvorivé myslenie, upevňovali pravopis a trvácnosť už nadobudnutých vedomostí. 

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť a žiakom Školského parlamentu za prípravu. /ZV/

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Vitanová
        • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
        • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
        • IČO: 37810171
        • DIČ: 2021646341
        • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje