• T5 - 2022

          • Testovanie žiakov 5.ročníka ZŠ (Testovanie 5 2022 alebo T5 2022) sa uskutoční 18. mája 2022 (streda) na všetkých základných školách SR z predmetov

            • matematika,
            • slovenský jazyk a literatúra (okrem ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským) a
            • maďarský jazyk a literatúra (na ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským).

            Na testovaní sa zúčastnia všetci žiaci 5. ročníka ZŠ, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

             

            Užitočné informácie na: 

            https://testovanie5.zones.sk/testy-testovanie5/https://www.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-5

             

          • Apríl - mesiac lesov

          • Lesní pedagógovia z Oravíc si pre nich našich žiakov pripravili zábavné a poučné aktivity - ekohry v prírode. Na blízkom kopci nad dedinou sa žiaci dozvedeli základné informácie o pôdnom a horninovom zložení našej oblasti. Spoznali sme okolité vrchy, rieky, rastlinstvo a živočíšstvo. V prvej časti sme vytriedili nazbierané veci,ktoré žiaci našli v okolitom teréne.  Pripravené úlohy poukázali na vzájomnú symbiózu, konkurenciu a parazitizmus v prírode. Zábavná bola aktivita chameleón a určovanie neznámych materiálov hmatom. Veríme, že sa takto budeme stretávať častejšie. /DS/

          • Výtvarná súťaž: Príroda očami detí

          • Poľovnícke združenie Vyšné bolo poverené Obvodnou poľovníckou komorou v Tvrdošíne zorganizovať na prelome mesiacov jún a júl výstavu poľovníckych trofejí z celej Oravy ulovených v roku 2021/22. Pri tejto príležitosti PZ Vyšné v spolupráci so ZŠsMŠ Vitanová organizuje výtvarnú súťaž Príroda očami detí, do ktorej pozýva všetky deti základnej školy, ale aj mladšie. Tešíme sa na každú prácu!

          • M.Ťapaj na Vidiečanovej Habovke

          • Vidiečanova Habovka je celoštátna postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru detí a dospelých. Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku a uskutočňuje sa od roku 1976. Súťaž je striedavo určená pre deti do 16 rokov a pre dospelých od 16 rokov. Interpreti môžu súťažiť v štyroch kategóriách: detské ľudové hudby, detské spevácke skupiny, sólisti speváci a spevácke duá, sólisti inštrumentalisti. Hlavným cieľom súťaže je podporovať a rozvíjať poznanie hudobného folklóru Slovenska, vzťah detí k tradičnej ľudovej kultúre, štýlové interpretačné schopnosti muzikantov a spevákov a objavovať nové spevácke a muzikantské talenty v oblasti interpretácie ľudovej hudby. Tejto súťaže sme sa zúčastnili po prvýkrát a celkom úspešne. Dňa 21.apríla sa v Nižnej konalo regionálne kolo. Marek Ťapaj (5.roč.) sa v kategórii sólisti speváci umiestnil v striebornom pásme. Svojou hrou na heligónke a zvonivým spevom upútal aj vedúcich iných folklórnych skupín. Srdečne blahoželáme. /mb/

          • Deň Zeme, mesiac lesov

          • Mesiac apríl má svoje osobitné pomenovanie – už od roku 1952 je mesiacom lesov. Les tvorí najdokonalejšie a najúžasnejšie spoločenstvo v prírode. Lesy na Slovensku pokrývajú plochu okolo 2 miliónov hektárov, čo je približne 42% rozlohy Slovenska.

            22. apríl je dňom Zeme. Vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Prvýkrát sa realizoval už v roku 1970. Jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch poskytovaných Zemou.

            Práve v tento deň sme si reláciou v školskom rozhlase pripomenuli deň Zeme, význam lesa, jeho výnimočnosť, niektoré zaujímavosti a pridali trošku poézie. Potom každá trieda so svojou triednou pani učiteľkou sa vybrala podľa vopred pripraveného plánu čistiť okolie školy a obce. Takýmto spôsobom sme aj my prispeli k starostlivosti o našu Zem. Samozrejme starostlivosť sa snažme prejavovať každý deň - triedením odpadu, starostlivosťou o prírodu a inými spôsobmi. /MG/

             

            Stromy

            Stromy čas merajú,

            v letokruhoch vek i okamihy skrývajú,

            trpezlivo a neochvejne stávajú,

            aj keď dažďu, snehu odolávajú,

            tajomstvo v sebe skrývajú,

            aj vďaka nich ľudia dýchajú,

            s listami vetríky sa radi hrajú,

            v korunách zas vtáci spievajú,

            na prechádzku do čara lesa každého pozývajú.

          • Čítame a tvoríme básne

          • V mesiaci marec si pripomíname vzácnosť knihy, odkrývame krásu ukrytú v slovách básní, či nádej v rozprávkach.  Žiaci sa mohli zapojiť do troch súťaží.

            Odmenu získali: Marián Mrzena a Daniela Tarčoňová za vytvorené  básne, Laura Števuliaková za pracovný list, v ktorom predstavila knihu, ktorú čítala.

            Žiaci šiesteho ročníka vytvorili svoju triednu knihu – každý z nich sa stal spisovateľom alebo ilustrátorom. Za kolektívnu tvorivú úlohu získali špeciálnu odmenu žolíka, ktorého môžu využiť v prípade zabudnutia úlohy, pomôcok, či nepripravenosti na hodinu. V prípade použitia žolíka sľubujú, že učivo sa doučia a úlohu si dopíšu.

            Odmeneným blahoželáme  a tešíme sa, že si našli cestu ku knihe, písaniu básní. Všetkých pozývame počas každého mesiaca, každého dňa zobrať do rúk knihu, cez ktorú sa vnoríme do tajomstiev prírody, vesmíru, rozprávok, bájí, či povzbudzujúcich životných príbehov. /MG/

             

            Nádej

            Nádej – to je tma či svetlo?

            Nádej dáva lásku a teplo.

            Bez nádeje to je bieda,

            s nádejou sa lepšie lieta. 

                                                                                             (úryvok z básne M.Mrzenu)

          • Prevencia kriminality a trestnoprávna zodpovednosť mládeže

          • V rámci prevencie kriminality sa žiaci 5. - 9. ročníka zúčastnili prednášky s preventistom PZ SR kpt. Mgr. Tiborom Šándorom.

            Žiaci sa dozvedeli ako zvýšia svoju bezpečnosť na internete, ako sa majú správať v online priestore. Starší žiaci boli informovaní o trestnoprávnej zodpovednosti, ako sú zodpovední za svoje zdravie. Boli spomenuté negatívne dôsledky alkoholizmu, užívania návykových látok a drog, záškoláctva a šikanovania./SG/

          • Divadelné predstavenie Cyber Cyrano

          • V rámci prevencie kyberšikanovania, upozornenia na internetovú manipuláciu a ľahké zneužitie virtuálneho priestoru sa žiaci 7.-9. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia pod názvom Cyber Cyrano, ktorý predstavuje príbeh troch 15-ročných stredoškolákov. "Šedú myšku" Zuzu, atraktívnu krásku Hanu a sebavedomého Mateja spája to, že sú spolužiaci a vzájomné vzťahy - Zuza je zaľúbená do Mateja, no tomu sa páči Hana. Zuza je inteligentná a bystrá, avšak dostáva sa jej posmeškov od Mateja. Možno práve vďaka tomu si pripravila zvrátený plán,  na sociálnej sieti si vymyslí – súrodencov Viktora a Moiru, ktorí majú vysvnívané postavenie.

            Ukrytá za vymyslené identity si získa oboch spolužiakov, rozdelí ich, manipuluje nimi tak, že sa obaja do svojich nových „priateľov“, ktorých poznajú len cez obrazovku počítača, zaľúbia. No táto fikcia nemôže byť večne, a keď Zuza začne strácať nad všetkým kontrolu, snaží sa všetko ukončiť Viktorovou tragickou smrťou. Matej tento podvod odhalí, a kým on sa s tým vyrovnáva s hnevom a krikom, pre Hanu sa rozpadnutie rozprávkovej bubliny končí takmer tragicky, pokusom o samovraždu. Zuza odchádza síce zo školy, no už rozmýšľa o tom, ako svoj virtuálny vzťahový experiment zopakuje na nových spolužiakoch. Zuza sa schováva za cudzie identity, aby na úkor ostatných sama získala šťastie a lásku.

            Výstupy postáv prelínali projekcie ich chatovania na internete, ktoré sú súčasťou deja. Záver príbehu je otvorený – čo sme si z neho odniesli? Zábavu? Poučenie?

            Dnešní mladí ľudia budú v budúcnosti rozvíjať a formovať virtuálny svet a je na nás všetkých, ako bude vyzerať. /MG/

          • 1. apríl – Medzinárodný deň vtáctva

          • 1. apríl je spojený s vtipkovaním, bláznivým správaním, jeho história siaha do 16.storočia a súvisí so zmenou vtedajšieho kalendára na gregoriánsky kalendár, ktorý zaviedol pápež Gregor VIII a začiatok nového roka určil na 1. januára.

            Prvý apríl sa traduje aj ako Deň vtáctva, pretože v apríli k nám prilietajú sťahovavé vtáky v najväčšom množstve. Ornitológovia odhadujú, že na Slovensko priletí každý rok približne 30 miliónov vtákov, z toho dve tretiny v apríli. Prvoaprílová ochranárska tradícia sa zrodila ešte v časoch rakúsko-uhorskej monarchie. Založil ju v roku 1900 prírodovedec Otto Hermann, ktorý žil a pôsobil v Brezne. K oslave Dňa vtáctva sa môže pridať každý aj tak, že zavesí do záhrady vtáčiu búdku, zasadí strom, alebo zabráni vypaľovaniu trávy.

            Ornitológovia každoročne vyberajú vtáčí druh, ktorého prežitie vyžaduje pozornosť širokej verejnosti a volia vtáka roka.  Pre rok 2022 bol zvolený dudok chochlatý.

            Aj u nás na škole v tento deň nechýbal žart, vtip. Úsmev a smiech lieči nielen zlomené srdce, ale pomáha pri strese, hneve, úzkosti, zvyšuje sebadôveru. V tejto dobe naše úsmevy zakrývajú rúška, ale aj naše oči sa usmievajú.

            Dobrý vtip, žart je ten, ktorý vyčarí úsmev, pohladí srdce a nikoho neurazí, čo sa nám veríme, že podarilo. Niektoré triedne kolektívy sa učili v pyžamách. Niektoré triedy si pripravili milé žartíky. Naši deviataci sa vžili do role učiteľa a počas dvoch hodín učili svojich mladších spolužiakov – nielen skúšali, ale aj vysvetlili nové učivo, súťažami overili vedomosti svojich mladších spolužiakov, vypracovávali pracovné listy. V konkrétnych predmetoch riešili úlohy a aktivity súvisiace s dňom vtáctva, mladších žiakov navštívil aj orol „Olík“, s ktorým si niektorí urobili aj foto. Vyučujúci sa na túto chvíľu stali žiakmi a zapájali sa do aktivít. Deviataci si vyskúšali, čo znamená práca učiteľa, a takýmto spôsobom sa zapojili do „bláznivého“ ale aj poučného 1.apríla. /MG/

          • Pytagoriáda

          • Tento rok prebiehal  43. ročník matematickej súťaže Pytagoriáda, do ktorej sme sa zapojili. Po úspešnom absolvovaní školského kola sa najlepší žiaci zúčastnili okresného kola, ktoré sa uskutočnilo online formou v dňoch 29. a 30. marca. Mali sme šiestich úspešných riešiteľov.

            V kategórii P3 súťažilo 62 žiakov z celého okresu. Mali sme troch úspešných riešiteľov: Ladislav Tomajka, ktorý sa umiestnil na 7. mieste, Pavol Karas na 14. mieste,  Andrej Šprlák na 17. mieste.

            V kategórii P4 nás reprezentovali Matej Viktor, Lukáš Pajung, Marko Ulrich, ktorí sa umiestnili v prvej polovici zúčastnených súťažiacich.

             

            V kategórii P6 súťažilo v okresnom kole 43 žiakov, Alica Fukasová sa umiestnila na 6. mieste, Vanesa Hrkľová na 7-8. mieste, obidve boli úspešnými riešiteľkami.

            V kategórii P8 Sarah Paľovová  sa umiestnila na 1. mieste v okrese, Aneta Lacková a Jakub Barica sa umiestnili na 3-6 mieste.

            Veľmi pekné výsledky dosiahli aj Dušan Ondrík z 8.A, Timea Lacková a Sarah Kameníková zo 7.A, Gabriela Šprláková z 3.A, Sabína Paveleková zo 6.A.

            Všetkým blahoželáme k dosiahnutým výsledkom a prajeme veľa energie do riešenia nových úloh v ďalšom roku. /MG/

          • Deň učiteľov

          • S prvými jarnými kvetmi dňa 28. marca si už tradične pripomíname odkaz velikána pedagogiky J. A. Komenského, ktorý bol hlboko presvedčený, že dobrá škola robí človeka lepším. Po stáročia sa vraciame k jeho myšlienkam a vzdávame hold jednému z najušľachtilejších povolaní – povolaniu učiteľ.

            Naši najstarší žiaci nenechali tento deň bez povšimnutia. Slovami básní, príhovorom v školskom rozhlase, básňami vytvorenými pre každého vyučujúceho vzdali vďačnosť učiteľom (den_ucitelov.pdf), ktorú vyjadrili aj osobne a potešili každého s malou pozornosťou. /MG/

          • Dekanátne kolo biblickej olympiády

          • 22. marca sa uskutočnilo dekanátne (okresné) kolo biblickej olympiády, na ktorom nás reprezentovali Sarah Kameníková, Nikola Palugová a Marek Paľa.

            Sarah sa stala úspešnou riešiteľkou v súťaži jednotlivcov, ako družstvo tiež získali veľmi pekný počet bodov.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a veríme, že hlbšie štúdium Svätého písma, ktoré je potrebné v tejto súťaži, im pomôže k spoznávaniu  Božej lásky k nám ľuďom. /MG/

          • Pôst

          • Popolcovou stredou – dňom pokánia v celej Cirkvi sme začali pôstne obdobie, ktoré trvá 40 dní. Tromi piliermi pôstu sú modlitba, pôst, almužna. Aj vďaka pôstu si uvedomujeme  LÁSKU, s ktorou prichádza Boh, aby nás vyviedol z otroctva hriechu a smrti.

            Modlitba, pôst a almužna dokážu obrátiť srdce každého človeka. Svätý otec František pozýva nás všetkých modliť sa za mier počas celého pôstneho obdobia. Prijali sme túto výzvu a aj my sme spoločne prosili za pokoj a mier vo svete.

            Deti dostali papier, na ktorom si značia skutky, ktoré obetujú za mier a pokoj vo svete. Nechýba ani modlitba.

            Kiežby vládla láska v srdci každého človeka, lebo láska roztápa ľady nenávisti, bolesti, strachu. /MG/

            „Čokoľvek urobíš, je len kvapka v oceáne. Čím iným je však oceán, než množstvom kvapiek?“ —  David Mitchell

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Vitanová
        • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
        • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
        • IČO: 37810171
        • DIČ: 2021646341
        • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje