• Krajské kolo: Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 18.4.2024 sa žiak 5.A triedy Lacko Tomajka zúčastnil krajského kola vedomostnej súťaže "Čo vieš o hviezdach". V súťaži  18 najlepších žiakov zo Žilinského kraja obsadil krásne 6.miesto. K dosiahnutému výsledku mu blahoželáme a prajeme veľa vytvrvalosti a nadšenia z poznávania hviezd. (ŠV)

          • Zápis do 1.ročníka

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Vitanová oznamuje rodičom, že ZÁPIS  DO  1. ROČNÍKA  na školský rok 2024/2025 sa uskutoční dňa 24. apríla 2024 o 14.00h  v 3.A triede, v hlavnej budove základnej školy.

            Zapisujú sa deti narodené od 1.9.2017 do 31.8.2018 patriace do školského obvodu školy a deti, ktoré mali v minulom roku odklad školskej dochádzky

            Postup zápisu:

            1. Vyplňte elektronickú prihlášku – formulár prihlášky nájdete v hlavnom menu webstránky školy alebo kliknutím na link: https://zsvitanova.edupage.org/register/ alebo oskenovaním QR - kódu na plagáte

            2. Vyplnenú prihlášku vytlačte, podpíšte a spolu s čestným prihlásením doneste v deň zápisu do školy. 

            3. Zápis - v stanovený deň zápisu zákonný zástupca podáva vyplnenú prihlášku osobne.

            Na overenie správnosti údajov si prineste:

            a) Prihlášku – podpísanú oboma zákonnými zástupcami

            b) Rodný list dieťaťa  (priložiť sken do prihlášky)

            c) Občiansky preukaz

            d) Zápisné 25 Eur

            Ak máte dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebamidoložte vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2024.

             

            Na zápis sa dostaví rodič spolu s dieťaťom. 

             

             

                                                                                    PaedDr. Štefan Viktor, riaditeľ školy

          • Deň narcisov 2024

          • Deň narcisov je projektom verejnej zbierky Ligy proti rakovine, ktorá prichádza medzi Vás už 34. rok.

            Dobrovoľníkmi v našej obci sú naši deviataci, ktorí budú oblečení v žltých tričkách s logom Ligy proti rakovine. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky pomôžete nazbierať finančné prostriedky na konkrétnu pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám na celom Slovensku.

            Každý, kto si narcis pripne na svoj odev, vyjadrí týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie./SG/

            NA KOHO MYSLÍŠ, KEĎ SI PRIPÍNAŠ NARCIS? Toto je myšlienka tohtoročného dňa narcisov!

            Ďakujeme za Váš príspevok a spolupatričnosť!

          • Súťaže v mesiaci marec

          • Marec ako mesiac knihy oslavujeme od roku 1955. V bývalom Československu ho vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu a cieľom bolo podporiť trvalý záujem o knihy.

            Marec je aj na našej škole spojený s knihou. Tie obľúbené zoberieme do ruky aj viackrát. Žiaľ, v poslednom čase uprednostňujeme pozeranie televízie a surfovanie po internete pred čítaním knihy. A preto sme sa rozhodli upriamiť pozornosť našich žiakov na knihu a literatúru v podobe rôznorodých aktivít.

            Žiaci prvého a druhého stupňa mali možnosť zapojiť sa do súťaže, ktorá prebehla v troch kolách. Každé kolo sme odštartovali vždy v pondelok a v piatok sme vyžrebovali výhercov. Žiaci lúštili tajničky, riešením knižných šifier hľadali diela dánskeho rozpravkára Hansa Christiana Andersena, pomocou indícií hľadali autorov a ich diela, čítali texty zamerané na čitateľskú gramotnosť.

            V dňoch od 25.3. do 27.3. prebehlo na našej škole ranné čítanie. Žiaci prichádzali do školy už o 7.15 hod. a spoločne si čítali svoje obľúbené knižky. Takéto chvíle strávené s knihou im navodili príjemný začiatok dňa. Cieľom ranného čítania bolo formovať kladný vzťah detí k literatúre. Vďaka tejto aktivite sa tiež žiaci v čítaní prirodzene a nenásilne motivujú. Ranného čítania sa zúčastnili: Félix Fukas- 2.A, Klaudia Karasová- 4.A, Aneta Ondríková- 5.A, Gabriela Šprláková- 5.A, Vanesa Šefčíková- 5.A, Sofia Čaklošová- 6. A, Vivien Lacková- 6.A, Anabela Mlkviková- 6.A, Marika Ondríková- 6. A, Nela Gazdíková- 9.A

            Deti boli za snahu a šikovnosť odmenené vecnými cenami a sladkosťami.

            Všetkým ďakujeme za účasť. /ZV/

          • Slzy siedmich bolestí

          • Dňa 27.3. sa žiaci 4.- 9. ročníka zúčastnili dramatického pásma  Slzy siedmich bolestí“, v ktorom sa predstavili žiaci aj učitelia Základnej školy Rudolfa Dilonga z Trstenej. V tomto veľkonočnom čase sme si tak spríjemnili atmosféru nadchádzajúcich sviatočných dní. /ZV/

             

          • Dekanátne kolo biblickej olympiády

          • 21. marca sme sa zúčastnili dekanátneho (okresného) kola biblickej olympiády. Našu školu reprezentovalo trojčlenné družstvo v zložení: Nella Gazdíková, Sofia Hrkľová, Andrej Šprlák, ktorí sa umiestnili na 8. mieste vo veľmi silnej konkurencii.

            Žiaci v rámci prípravy na olympiádu čítali knihy Svätého písma – Genezis, Daniel, Evanjelium podľa Jána. Tieto knihy hovorili o tom, ako viera dáva zmysel kresťanskému životu, ako stojí pri rozhodnutí nasledovať Pána, či už v postave Abraháma alebo Jakuba. V Danielovi vidíme model vernosti vo viere v pravého Boha a posolstvom Evanjelia podľa Jána je „aby ste verili... a aby ste vierou mali život“ (Jn 20,30).

            Predseda poroty Vdp. Vladimír Bača (kaplán z Trstenej) všetkým súťažiacim poďakoval za úsilie, ktoré vynaložili pri štúdiu kníh Biblie, o čom svedčili aj vynikajúci výsledky jednotlivých družstiev a všetkých povzbudil, aby s radosťou čítali Sväté písmo, a tak spoznávali Ježiša. Nech slová Svätého písma nás sprevádzajú počas celého života.

            Súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. /MG/

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Hviezdoslavov Kubín patrí medzi najstaršie a najprestížnejšie súťaže v oblasti umeleckého prednesu na Slovensku. Každý rok sa do nej zapájajú aj žiaci našej školy. Tento rok sa školského kola zúčastnilo 37 detí, takže konkurencia bola veľká a o víťazoch rozhodli tie najmenšie detaily. Ďakujeme všetkým recitátorom, že sa naučili dlhšie texty a dokázali prekonať trému a strach. Ocenení v  jednotlivých kategóriách sú:

             

            I.kategória ( 2.- 4.roč. )

            POÉZIA                                   PRÓZA

            1. Dorota Števuliaková           1. Félix Fukas

            2. Adela Havrilová                  2. Daniela Tarčoňová

            3. Alžbeta Nogová                   3. Michal Ondrík

               Ema Števuliaková                    Laura Števuliaková

             

            II.kategória ( 5 - 6. roč.)

            1. Anabela Mlkvíková               1. Vivien Lacková

            2. Sofia Čaklošová                     2. Vanesa Šefčíková

            3. Ladislav Tomajka     

             

            III. kategória (7. - 9. roč.)

            1. Sarah Kameníková               1. Daniel Randiak

            2. Nina Randiaková                  2. Renáta Ťapajová

                                                                  3. Nikola Palugová

             

          • Rozprávkové popoludnie s Andersenom

          • Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie na podporu čítania, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Pre deti sme si pripravili popoludnie plné čítania, zábavy a súťaží s rozprávkami. Zážitky aj z takejto aktivity im pomôžu nadobudnúť pozitívny vzťah k čítaniu, ku knihám a zmysluplnému tráveniu voľného času.                                                                              JP

          • Beseda s pani spisovateľkou

          • V pondelok 25.marca 2024  sa uskutočnila beseda pre žiakov 1.stupňa s pani spisovateľkou Ľubicou Matušákovou, autorkou knihy Vnímajkovia.

            Pani Ľubka pochádza z Liesku a napísala knihu podľa svojich životných skúseností. Takto chce dostať do povedomia spoločnosti, že aj deti, ktoré sú inak obdarené sú našou súčasťou.

            Vnímajkovia sú hrdinovia hrejivých príbehov, ktorí sú úplne odlišní od bežných rozprávkových hrdinov, ale o to viac rovnakí ako bežné deti. V ich príbehoch sa stretnete s citlivými témami odlišnosti, o ktorých sa bežne s deťmi nehovorí.

            Deti si pre pani spisovateľku prichystali pieseň, ale aj mnoho otázok, na ktoré pani Ľubka trpezlivo odpovedala, tiež nám prečítala časť príbehu zo svojej knihy a na záver nechýbalo aj podpisovanie kníh s venovaním. Ďakujeme a prajeme pani spisovateľke veľa dobrých nápadov pri písaní.                                    JP

          • Školský stolnotenisový turnaj

          • V mesiacoch február a marec sa na našej škole konal III. ročník školského turnaja v stolnom tenise, ktorého sa zúčastnilo 14 chlapcov a 6 dievčat. Atmosféra bola plná radosti, súťaživosti a všetci hráči ukázali svoje najlepšie výkony. Boli sme svedkami vzrušujúcich zápasov a nezabudnuteľných momentov, ktoré nám pripomenuli, aký dôležitý je šport pre našu školu. Gratulujeme všetkým hráčom k ich účasti a bojovnému duchu.

            Konečné poradie:

            Chlapčenská kategória

            1. Erik Karas (9.A)
            2. Jakub Ondrík (9.A)
            3. Marián Mrzena (8.A)

            Dievčenská kategória

            1. Renáta Ťapajová (8.A)
            2. Sofia Hrkľová (7.A)
            3. Zuzana Kulkovská (8.A)
          • Vidiečanova Habovka

          • Vidiečanova Habovka je celoštátna postupová súťaž a prehliadka hudobného folklóru detí a dospelých. Súťaž je vrcholným podujatím svojho druhu na Slovensku. Interpreti môžu súťažiť v štyroch kategóriách: ľudové hudby, spevácke skupiny, sólisti speváci a spevácke duá, sólisti inštrumentalisti. Hlavným cieľom súťaže je podporovať a rozvíjať poznanie hudobného folklóru Slovenska, vzťah k tradičnej ľudovej kultúre, štýlové interpretačné schopnosti muzikantov a spevákov a objavovať nové spevácke a muzikantské talenty v oblasti interpretácie ľudovej hudby. Aj na našej škole máme žiakov, ktorým učaroval folklór a svoje zručnosti predstavili 21.3. 2024 v Habovke. Našu školu reprezentovali Marek Ťapaj v kategórii sólista inštrumentalista a Rebeka Šefčíková v kategórii sólista spevák. Podali výborné výkony, za ktoré boli pochválení. Vo veľkej konkurencii napokon skončili v bronzovom pásme. Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa radosti pri prezentácii slovenského folklóru. /mb/

          • Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 22.3.2024 sa žiak 5.A triedy Ladislav Tomajka zúčastnil 34. ročníka astronomickej vedomostnej súťaže "Čo vieš o hviezdach". V konkurencii súťažiacich  z okresov Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín obsadil 2. miesto a postupuje na krajské kolo, ktoré organizuje Krajská hvezdáreň v Žiline. K úspechu Lackovi blahoželáme a držíme palce v krajskom kole.

          • Cesta do Emauz

          • Aj na našej škole sme prijali pozvanie od otca biskupa Františka na putovanie s učeníkmi do Emauz. Pracujeme so Svätým písmom, lúštime, teda podľa súradníc zo Svätého písma odhaľujeme správne slová citátov.

            Všetci, ktorí vyriešili citát od sv. otca Františka, získali odmenu vo forme medailónika, nálepky, či záložky podľa vlastného výberu. 

            Pozývame žiakov od 3. - 9.ročníka na popoludnie s Evanjeliom, ktoré sa uskutoční 25. 3. 2024 od 14.00-15.00 hod. v triede 5.A.

            Pomocou Svätého písma vylúšti citát z apoštolskej exhortácie. Svoje riešenie môžeš odovzdať na hodine náboženskej výchovy alebo cez portál edupage do 14.4.2024.

            Viac info na interaktívnom plagáte: Cesta do Emauz.

            /MG/

          • Technický šikula

          • Technický šikula je regionálna zábavná súťaž pre dvojčlenné tímy žiakov 7. a 8. ročníka, ktorú organizuje SOŠ polytechnická v Kňažej. Žiaci riešia technické zábavné úlohy a vyrábajú jednoduchý výrobok podľa priložených výkresov. Našu školu zastupovali Renáta Ťapajová a Matej Šimaľa. Ďakujeme za reprezentáciu školy. /ds/

          • Deň vody

          • Aj na našej škole sme si 22.3. pripomenuli Svetový deň vody. Starší žiaci si pripravili rôznorodé aktivity zamerané na najvzácnejšiu tekutinu - vodu. Venovali sa fyzikálnym vlastnostiam vody, ukázali kolobeh vody v prírode, filtráciu, znečistenie vody a naučili ostatných žiakov, čo znamená pojem virtuálna voda. /ds/

          • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu

          • Svoje sympatie a podporu ľuďom s DS môžete vyjadriť aj obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Spoločnosť Dedoles chce prispieť k zvýšeniu povedomia o Downovom syndróme a rozhodla sa podporiť túto myšlienku kampaňou a propagáciou Svetového dňa Downovho syndrómu na svojej stránke https://www.dedoles.sk/inspiracie/ponozkova-vyzva(link is external)

            ZAPOJ SA DO PONOŽKOVEJ VÝZVY AJ TY!

            Obuj si aj ty 21. marca dve odlišné ponožky, odfoť sa a zdieľaj fotku na svojich sociálnych sieťach s hashtagom #PonozkovaVyzva.

                                                                                       Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods.10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z .z., riaditeľ Základnej školy s materskou školou Vitanová

            u d e ľ u j e

            dňa 20.marca 2024 riaditeľské voľno pre žiakov 7. a 8.ročníka. Riaditeľské voľno je udelené z organizačných dôvodov – celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka T9/2024. Žiaci, ktorých sa riaditeľské voľno týka sú automaticky odhlásení zo stravy. Vyučovanie bude pokračovať podľa riadneho rozvrhu hodín 21.3. 2024.

          • Deň ľudovej rozprávky

          • Kde bolo, tam bolo, v jednej krajine na Gemeri sa 16.3.1828 narodil chlapec. Mal rád rozprávky, veď ktoré dieťa nie? Ale on ich miloval natoľko, že sa stal ich najväčším zberateľom.  A práve 16. marec je dňom, kedy si pripomíname výročie narodenia slovenského rozprávkara, pedagóga, folkloristu, prekladateľa a spisovateľa štúrovskej generácie-  Pavla Dobšinského. Deň jeho narodenia sa na jeho počesť stal Dňom ľudovej rozprávky.

            Prostredníctvom školského rozhlasu odznela aj rozhlasová relácia o živote a tvorbe nášho rozprávkara.

            Piataci sa na túto udalosť začali pripravovať oveľa skôr, keďže žáner rozprávka sa na hodinách literatúry preberá práve v piatom ročníku. Ich príprava spočívala v ľubovoľnom výbere a čítaní rozprávok Pavla Dobšinského. Svoje dojmy z čítania zachytili v čitateľských denníkoch. 

            V piatok 15. 3. 2024 sa trieda 5. A premenila na rozprávkové kráľovstvo. Žiaci prišli oblečení ako postavičky z ľudových rozprávok a tak sme mohli vidieť Janka Hraška, Červenú čiapočku s vlkom a poľovníkom , Tri prasiatka, Popolušku, starého Bodríka s vlkom, trpaslíkov... Po predstavení a prečítaní úryvkov z kníh si žiaci zasúťažili. Aby sa aj naši najmladší žiaci dozvedeli hravou formou o rozprávkach a budovali vzťah k čítaniu a kamarátske vzťahy, piataci navštívili prvákov. Prváci zas piatakom ukázali ako sa vedia popasovať s písmenkami a ako vedia krásne čítať.

            Veríme, že aj tento deň vzbudí u detí väčší záujem o slovenské ľudové rozprávky. /ZV/

          • Okresné kolo geografickej olympiády

          • V utorok, 12.3.2024, sa na ZŠ M. Medveckej konalo okresné kolo geografickej olympiády. Našu školu v kategórii G - 5. ročník, reprezentovali Ladislav Tomajka a Matúš Svorník. V kategórii F - 6,7. ročník nás reperezntovali Matej Viktor a Lukáš Pajung. Súťaž mala tri časti: teoretické poznatky, praktické úlohy, otázky z regiónu Orava. V silnej konkurencii obsadil Ladislav Tomajka 1. miesto. Blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy. /ds/

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Vitanová
      • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
      • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
      • IČO: 37810171
      • DIČ: 2021646341
      • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje