• Po škole s Mc Donald

          • Po úspešnom pilotnom štarte z minulého roka, ktorého bola súčasťou aj naša škola, sme sa aj v školskom roku 2022/23 zapojili do futbalového projektu "Po škole s McDonald's Cupom". Projekt je určený pre deti prvého stupňa vo veku od 8 do 11 rokov a má za cieľ podporiť záujem chlapcov a dievčat o kolektívne športy a futbal. Pre žiakov a žiačky z 4. ročníka boli na hodinách telesnej a športovej výchovy pripravené zábavne aktivity, futbalové tréningy, ktoré hravou formou motivujú k pohybu, posilňujú tímového ducha, koncentráciu, samostatnosť i sebadisciplínu.

          • Atletika OK 5.-7. ročník

          • Dňa 19.9.2023 sme sa so žiakmi 5.-7. ročníka zúčastnili okresného kola v atletike, ktoré sa konalo v areáli ZŠ s MŠ Nižná. Tohto podujatia sa zúčastnilo celkovo 9 škôl z nášho okresu a naši žiaci dosiahli vynikajúce výsledky.

            Naši talentovaní žiaci sa zapojili do rôznych disciplín, ako beh na 60m, beh na 800m, skok do diaľky a hod vortexom.

            Okrem úspechov v jednotlivých disciplínach sme tiež radi, že sme mohli byť svedkami tímového ducha a spolupráce medzi našimi žiakmi. Naši športovci sa navzájom povzbudzovali a vzájomne podporovali, čo je dôležité nielen pre výkonnosť, ale aj pre budovanie priateľstiev a tímovej solidarity.

            Najlepšie sa z našej školy umiestnil Marián Mrzena zo 7.A.

            -1. miesto skok do diaľky

            -2. miesto beh na 60m

            Všetkým žiakom gratulujeme a prajmeme veľa ďalších úspechov.

          • Dajme spolu gól

          • Aj v školskom roku 2022/23 sme sa so žiakmi prvého ročníka zapojili do projektu 'Dajme spolu gól', ktorý sa zameriava na popularizáciu futbalu. Cieľom projektu bolo nielen motivovať detí k športovej aktivite a vytvárať v nich trvalý vzťah k športu, ale aj posilniť fyzickú kondíciu detí, rozvíjať ich tímovú spoluprácu, disciplínu, fair play a sociálne zručnosti.

            Počas projektu sme na hodinách telesnej a športovej výchovy pripravovali futbalové tréningy, v ktorých deti mali príležitosť naučiť sa základy futbalu, zdokonaliť svoje zručnosti. Futbal je skvelým prostriedkom na učenie sa týchto dôležitých hodnôt a zároveň poskytuje radosť zo športu a zdravého súťaženia. Veríme, že projektu sa budeme zúčastňovať aj nasledujúce školské roky.

          • Zdatný žiak

          • ​​​Dňa 29.5.2023 sme sa so žiakmi prvého stupňa zúčastnili obvodné kola atletického štvorboja ZDATNÝ  ŽIAK, ktoré sa konalo na školskom dvore Základnej školy Suchá Hora.

            Žiaci 1.-4. ročníka zmerali sily v disciplínach :

            1. Hod kriketovou loptičkou
            2. Skok do diaľky z miesta 
            3. Beh na 50 m  - nízky štart
            4. Beh na 150 m – 1. – 2. ročník - vysoký štart na 300 m – 3. – 4. ročník -  vysoký štart

             

            Na okresné kolo postupoval najlepší chlapec, dievča z každého ročníka, z obvodného kola, čo sa podarilo Benjamínovi Karasovi z 2.A triedy.

            Okresné kolo sa konalo  6.6.2023 v areáli ZŠ s MŠ Čimhová, kde sa stretli proti sebe najlepší žiaci z jednotlivých ročníkov obvodného kola. Benjamín Karas vo svojej kategórii nenašiel premožiteľa ani na okresnom kole a skončil na 1. mieste, za čo mu gratulujeme a prajeme veľa úspechov všetkým zúčastneným žiakom.

            Výsledky:

            Obvodné kolo

            Damián Šefčík (1.A)               3.miesto

            Benjamín Karas (2.A)             1.miesto

            Dorotka Števuliaková (2.A)     2.miesto

            Marek Kukľovský  (4.A)          3.miesto

            Aneta Ondríková (4.A)           3.miesto

            Okresné kolo

            Benjamín Karas (2.A)             1.miesto

          • Batôžkový ples - zostrih

          • Hudba, tanec a radosť detí idú ruka v ruke, čo sme videli a zažili aj počas batôžkového plesu na našej škole. Zostrih z tejto akcie si môžeme pozrieť tu. /MG/

          • Účelové cvičenie žiakov 2. stupňa

          • Roháčska dolina, Roháčsky vodopád a Ťatliakovo jazero sú nádherné prírodné miesta nachádzajúce sa v Západných Tatrách. Pre žiakov 2. stupňa základnej školy sme túto trasu vyberali ako ideálny turistický pochod, ponúkajúci nezabudnuteľné zážitky a možnosť spoznať krásy prírody. Túto aktivitu sme zahrnuli aj do programu realizovaného v rámci projektu Erasmus+.

            Náš pochod začal vo štvrok 21. júna na Zverovke, odkiaľ vedú turistické značky Roháčskou dolinou. Žiaci mali možnosť pozorovať okolitú prírodu, prechádzať lesmi a krásnymi horskými údoliami. Na začiatku nás deviataci informovali o prírodných pomeroch TANAP-u a pravidlách správania sa v národnom parku.

            Po približne dvoch a pol kilometroch sme prišli k Roháčskemu vodopádu, ktorý je jedným z najkrajších na Slovensku. Svojou veľkosťou a impozantnosťou si zaslúži obdiv a je skvelým miestom na oddych a fotografovanie. Žiaci si vychutnali pohľad na padajúcu vodu a vnímali jeho silu a energiu.

            Ďalším zaujímavým miestom na trase bolo Ťatliakovo jazero. Toto horské jazero sa nachádza vo vyššej nadmorskej výške a ponúka prekrásne panoramatické výhľady na okolité vrchy. Je to miesto, kde si žiaci oddýchli, posedeli pri vode a obdivovali prírodu v jej pôsobivej podobe. /SG/

          • Didaktické hry žiakov 1. stupňa

          • V pondelok 26.6. sme v našej škole usporiadali didaktické pre žiakov 1. stupňa základnej školy. Bolo to skvelé podujatie, ktoré nám umožnilo podporiť fyzický rozvoj našich žiakov a zároveň si užiť spoločný čas v zábavnej a aktívnej atmosfére.

            Celé dopoludnie bolo plné rôznych športových aktivít, ktoré boli prispôsobené veku a schopnostiam našich žiakov. Organizovali sme rotujúce stanoviská, na ktorých sa žiaci striedali a vykonávali rôzne športové úlohy. Ako odmenu dostali pečiatky, ktoré si potom mohli vymeniť za sladkú odmenu. Na jednom stanovisku sme mali slalom s futbalovou loptou, na ďalšom sme mali prekážkovú dráhu, kde sme zdolávali rôzne prekážky a zlepšovali svoju obratnosť. Ďalšie stanoviská obsahovali hod krúžkov na cieľ, zhadzovanie pyramídy z pohárov, skákacie hry a ďalšie zábavné aktivity. Žiaci boli nadšení z možnosti vyskúšať si rôzne športové disciplíny a vylepšiť svoje zručnosti. Bolo skvelé vidieť, ako sa zapájajú do súťaží a ako sa navzájom povzbudzujú. Okrem fyzického rozvoja sme si všetci užili aj príležitosť stráviť čas vonku na čerstvom vzduchu a užívať si slnečného počasia. Bolo to príjemné a osviežujúce zmena oproti bežnému vyučovaciemu prostrediu.

          • Výhry v časopisoch

          • Žiaci 4. ročníka počas celého školského roka riešili úlohy v časopisoch Rebrík, Fifík a Slniečko. Za ich usilovnosť, za aktívnu a systematickú prácu udelila redakcia časopisu Fifík diplom celému kolektívu a potešila ich peknou knihou. Knižná odmena pre celú triedu prišla aj z časopisu Slniečko.

            Okrem toho sa usmialo šťastie aj na jednotlivcov, a za svoje práce získali diplom, časopis a knižnú odmenu z časopisu Rebrík aj Vaneska Šefčíková, Alex Benek zo 4. ročníka a Damián Šefčík z 1. ročníka. 

            Výhercom gratulujeme a prajeme veľa radosti pri čítaní kníh a práci s časopismi aj v budúcom školskom roku.

          • Plavecký výcvik žiakov 2. - 4. ročníka

          • V dňoch 19.6. až 23.6. sa žiaci 2. - 4. ročníka zúčastnili plaveckého výcviku na Mestskej plavárni v Tvrdošíne.

            Cieľom tohto výcviku bolo naučiť žiakov základy plávania, zlepšiť ich vodné zručnosti a zvýšiť ich bezpečnosť vo vode. Žiaci boli rozdelení do skupín podľa svojej úrovne a sprevádzaní skúsenými plaveckými trénermi. Tí im poskytovali individuálnu pomoc a radili im, ako zdokonaliť ich pohyby a dychovú techniku. Žiaci boli povzbudzovaní k pokroku a podporovaní v ich snahách. Postupne zo dňa na deň sa viditeľne zdokonaľovali v plávaní. Okrem samotného plávania sa žiaci zapájali aj do rôznych zábavných aktivít a hier vo vode. Užívali si každú chvíľu a plnili všetky úlohy so zápalom a nadšením.

            Plavecký výcvik priniesol výborné výsledky. Mnoho žiakov, ktorí na začiatku mali obavy z vody, sa postupne stali odvážnejšími a sebaistejšími. Boli sme svedkami ich pokroku a radosti, keď dosahovali svoje ciele. Každý žiak na konci zaplával v rámci svojich schopností dĺžku bazéna a zaslúži si dostať "mokré vysvedčenie". Tí najrýchlejší boli odmenení diplomom a drobnými vecnými cenami.

            Zároveň by sme chceli poďakovať nášmu skvelému tímu plaveckých trénerov, ktorí venovali svoj čas a odbornosť pre úspešný priebeh výcviku.

          • Potulky prírodou

          • Po zime žiaci z poľovnícko-streleckého krúžku išli do prírody, aby skontrolovali krmelce, soliská a doplnili soľ pre zver. Navštívili poľovnícku chatu a posed, aby urobili ich údržbu a vykosili okolie, ktoré bolo zarastené vysokou trávou. V prírode trénovali streľbu zo vzduchoviek na terč, pri ktorej sa učili trpezlivosti a presnosti. Vyskúšali si streľbu zo vzduchovej pištole. Potulkami prírody videli výsledok práce bobrov a nezabudli aj na čistenie prírody a zbieranie odpadkov. /MG/

          • Prvostupniari v skanzene

          • V piatok 16.6. žiaci 1.stupňa navštívili skanzen v Zuberci. Tento výlet sa stal pre nich skutočnou časovou cestou, vďaka ktorej sa presunuli do minulosti a mohli zažiť, aký bol život našich predkov.

            Skanzen je jedinečné miesto, ktoré nám umožnilo nahliadnuť do histórie a zároveň nám sprevádzajúci ponúkli, aby sme sa zahrali ako v minulosti. Tradičné drevené domy, staré remeslá a remeselníci nás vtiahli do starodávneho sveta. Mali sme možnosť vidieť a dokonca sa zapojiť do rôznych remeselných činností. Porozprávali sme si o „ceste chleba“, zistili sme ako sa tkajú koberce a čo všetko tomu predchádza, hádali sme zvuky zvierat, vyrábali sme z drôtu, a ešte veľa ďalších  remesiel.

            Okrem toho sme sa dozvedeli veľa o starých tradíciách, kultúre a životnom štýle našich predkov. Sadli sme si do lavíc v starodávnej škole a pán učiteľ nám názorne ukázal, ako sa v minulosti vyučovalo. Dozvedeli sme sa aj o tradičných slávnostiach, krojoch a spôsobe bývania.

            Celý tento výlet do skanzenu bol pre nás obohacujúci a zábavný.

          • Pokračovanie dotácií na stravu od 1.9.2023 do 31.12.2023

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.09.2023 do 31.12.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

            Vážení rodičia, v nadväznosti na novú právnu úpravu zákona o dotáciách od 01.09.2023 o 31.12.2023 pokračuje poskytovanie dotácie na stravu:

            a) vo výške príspevku:              

            MŠ – 1,40€ na každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu a odobralo obed    

            ZŠ I.stupeň – 2,10€ na každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu a odobralo obed    

            ZŠ II.stupeň – 2,30€ na každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacieho procesu a odobralo obed

            b) deti oprávnené na poskytnutie dotácie:    

            - MŠ: posledný ročník,

            - ZŠ: žiaci prvého až deviateho ročníka,

            - deti vo veku od 2 do 5 rokov, ak je rodina v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je vo výške životného minima

            c) podmienky na priznanie dotácie:    

            - vyplnená, podpísaná a odovzdaná návratka, platí pre všetky deti   

            - účasť na výchovno-vzdelávacom procese, pípnutý príchod do školy    

            - ak dieťa ochorie a neodhlásite ho zo stravy, strácate nárok na dotáciu (platíte plnú sumu obeda)    

            - v prvý deň choroby dieťaťa si môžete prísť po obed do obedára    

            - návratku možete podať najneskor do 30.6. 2023 (piatok)

              a.) prostredníctvom modulu žiadostí cez Edupage

              b.) môžete  si vytlačiť a podpísanú priniesť  triednemu učiteľovi   

            Platby, odhlásenia sa z obedov si prosím sledujte na Edupage.

            V prípade otázok ma kontaktujte.

            Brnčová Alena, 0435394129

            2._Navratka-_rodic.docx

          • Školský výlet - Bojnice

          • 7. júna 2023  žiaci 5. a 6. ročníka navštívili Národnú zoologickú záhradu v Bojniciach, tu sme zažili interaktívnu výučbu v Centre environmentálnej výchovy na tému Biodiverzita. Poprechádzali sme sa areálom zoo, pozorovali sme levov, medvede, orangutany, plameniaky, slony, vo viváriu sme spoznali exotických zástupcov plazov a obojživelníkov.

            Poobede nás čakala prehliadka romantického Bojnického zámku, kde sme nahliadli do jeho bohatej histórie v podobe tajomných príbehov.

            Výlet sme ukončili návštevou Technického Moto múzea v Novákoch, kde sme okrem starých vozidiel mohli obdivovať rôzne technické exponáty, stroje a dokonca aj hračky.

            Hoci nám počasie neprialo, čas strávený v spoločnosti spolužiakov poznávaním kultúrných a historických pokladov, tajov živočíšnej ríše bol pre nás prínosný a zaujímavý. /SG/

          • Školský výlet - opálové bane, Solivar Prešov

          • V stredu, 7.6.2023, sa žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka presunuli z Oravy do oblasti Šariša. Navštívili sme slovenský skvost - opálovú baňu v Červenici. Dozvedeli sme sa, ako vznikol v tejto oblasti opál, ako ho získavali a spracovávali. Slovenský opál je súčasťou mnohých korunovačných klenotov.

            Presunuli sme sa do tretieho najväčšieho mesta Slovenska - Prešova, kde je významná technická pamiatka - Solivar. Je to unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, pochádzajúci zo 17. storočia. Prežili sme spolu pekné spoločné chvíle.

          • Deň detí

          • Medzinárodný deň detí patrí medzi obľúbené dni v roku u všetkých detí na svete. Na našej škole sme si ho pripomenuli v pondelok 5.6.2023.

            Deti po príchode na ihrisko si urobili pohodlie na dekách, postavili si stany, oddychovali a hrali sa. Zatiaľ si deviataci pripravili stanovištia so športovými aktivitami, rôznymi úlohami. Súčasne prebiehali futbalové zápasy, do ktorých sa zapojili nielen chlapci, ale aj šikovné dievčatá. Pozvanie prijali aj pracovníci zo záchranných zložiek, ktorí im porozprávali o práci policajtov, lekárov, hasičov. Žiaci si vyskúšali dávať prvú pomoc, pomocou hasičských hadíc skúšali trafiť cieľ, vyskúšali si, aké je to nosiť vodu na chrbte pri hasení v ťažko-dostupných miestach. Pracovníci z Centra voľného času v Trstenej deťom maľovali rôzne obrázky na tvár, či ruku. Po všetkých aktivitách deti čakal výborný guláš, ktorý pripravilo rodičovské združenie. Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli s prípravou celého dňa. /MG/

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Vitanová
        • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
        • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
        • IČO: 37810171
        • DIČ: 2021646341
        • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje