• Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • ​​​​​​26.október 2023​​​​

             

            Šálku voňavého čaju, sladké koláče, vľúdnu tvár, ruku, ktorá vie tak nežne pohladkať … A veľké srdce plné lásky! Stará mama, starý otec, to všetko u vás vždy nájdeme ... a preto vás máme tak radi.

            Práve z tejto príležitosti naši žiaci z materskej a zo základnej školy uvili pre svojich starkých kytičku piesní, tancov a scénok ako prejav svojej lásky a poďakovania za ich pohladenie, úsmev a čas, ktorý im s láskou venujú.

            Milým príhovorom ich pozdravil aj p.starosta Mgr.Dušan Kovaľák, ktorý im zaželal hlavne veľa zdravia a lásky v kruhu svojich najbližších. /zrš./

          • Burza povolania

          •  V Nižnej 17.10.2023 sa konal už  20. ročník Burzy povolaní, na ktorom sme sa spolu s deviatakmi zúčastnili. V sále v Rotunde sa prezentovali žiaci a pedagógovia stredných škôl a gymnázií z blízkeho aj vzdialeného okolia. Okrem nich žiaci mohli rozprávať aj so zamestnávateľmi, ktorí poskytujú duálne vzdelávanie. Veríme, že aj týmto spôsobom mohli žiaci bližšie spoznať konkrétne stredné školy, o ktorých uvažujú vo svojom ďalšom profesijnom smerovaní. /MG/

          • Misijný týždeň

          • Celý týždeň od 16.10.-20.10.2022 sme v škole prežívali v misijnom duchu. 

            Mottom tejto misijnej nedele bolo: „Kráčajme po ceste s horiacim srdcom.“ Sme pozvaní kráčať s horiacim srdcom a deliť sa o bohatstvo viery s nadšením. Pápež František nás pozýva, aby sme boli misionármi na mieste, kde žijeme. Misia je radostná. Aj my môžeme pomáhať iným deťom na celom svete modlitbou a delením sa. Sú to dva spôsoby, ako sa stať deťmi, ktoré pomáhajú deťom.

            Ako kresťania máme všetci poslanie – zdieľať Božiu lásku s celým svetom. Nikto nie je príliš mladý ani príliš malý na to, aby sa na tom nemohol podieľať. Prostredníctvom Misijného diela detí sa deti na celom svete modlia a delia navzájom v jedinečnej výmene lásky a priateľstva

            Do realizácie sa zapojili žiaci z krúžku Aktívne a kreatívne a zo Žiackeho parlamentu. Deti počas celého týždňa pred vyučovaním a počas veľkej prestávky predávali koláče, ktoré doma upiekli samé alebo s pomocou rodičov. Ukázali, že si vedia poradiť aj pri príprave jednoduchých koláčov, lievancov, palaciniek,....

            Každý deň sme vnímali potreby ľudí iného kontinentu. Všetci žiaci boli pozvaní podporiť túto myšlienku farbou oblečenia symbolizujúcou kontinent. Obliekali sme sa do misijných farieb, v pondelok do žltej farby, ktorá symbolizuje Áziuv utorok do červenej farby  symbolizujúcej Amerikuv stredu do bielej farby symbolizujúcej Európuvo štvrtok do modrej farby symbolizujúcej Austráliu a Oceániu a v piatok do zelenej farby symbolizujúcej Afriku. Deti, ktoré predávali koláče okrem farby oblečenia si obliekli šatstvo typické pre konkrétny kontinent.

            V stredu sme sa zapojili do celosvetovej aktivity Milión detí sa modlí ruženec, a počas hodín náboženskej výchovy sme sa pomodlili ruženec.

            V piatok sme mali na škole misijný jarmok, na ktorom deti predávali svoje výrobky, hračky, sošky, bižutériu, rôzne drobnosti,  ktoré doniesli a tak ešte viac sa učili podeliť s druhými. Darovali svoju hračku, aby výťažok z nej putoval na misie.

            Každý deň cez školský rozhlas sme si vypočuli niečo o misiách, predstavili krajinu Benin, a pomodlili sa za ľudí žijúcich na konkrétnych kontinentoch.

            Okrem toho v poobedných hodinách sa nám podarilo upiecť, zabaliť 260 medovníčkov, na každom bol citát tohtoročnej misijnej nedele. Deti rozdávali tieto medovníčky na misijnú nedeľu po svätých omšiach veriacim našej farnosti, aby poďakovali za ich príspevok na misie.

            Cez edupage sa žiaci zapojili do riešenia kvízu o misiách a krajine Benin. Tí najlepší dostali misijný ruženec.

            Ďakujeme všetkým za trpezlivosť, rodičom, žiakom zo Žiackeho parlamentu, z krúžku Aktívne a kreatívne a každému ochotnému za pečenie a predaj koláčov. Ďakujeme za každý príspevok, ktorým ste podporili misie. Spolu sa nám podarilo vyzbierať 355 €. Pán Boh zaplať!

            Fotografie z celého týždňa si môžeme pozrieť vo fotogalérii Misijný týždeň./MG/

          • Hovorme o jedle

          • - je súťažno - vzdelávacia aktivita, ktorá sa koná každoročne. V utorok, 17.10.2023, si žiaci ôsmeho ročníka pripravili zaujímavé úlohy na tému: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov. Žiakov prvého stupňa čakali rozmanité úlohy , ktoré riešili v skupinách. Zábavnou formou si precvičili svoje vedomosti, zručnosti a zmysly. 

          • Európsky deň jazykov

          • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. My sme sa na našej škole aktívne zapojili do tohto ročneho podujatia, prostredníctvom vysielania školského rozhlasu, tvorbou plagátov na tému Slovanských jazykov na hodine Slovenského jazyka a účasti na online workshopoch s názvom Slovinčina vo farbách a fraktálnej kresbe, kde sa žiaci naučili pomenovať farby po slovinsky a spolu s lektorkou si vytvorili obrázok s použitím fraktálnej kresby, ktorá je využívaná ako metóda arteterapie. Druhý workshop Taliančina hrou: hodina talianskeho jazyka pre začiatočníkov bol venovaný objavovaniu talianskeho jazyka, prostredníctvo osvojenia si základných pojmov, fráz a pokynov. Cieľom podujatia bolo ako hovorí generálna tajomníčka Marija Pejčinović Burić „Pripomenúť, že učenie sa jazyka je krokom k otvorenosti a rešpektovaniu iných kultúr,“. 

          • Misijný týždeň - deti pomáhajú deťom

          • Tento týždeň vás pozývame prežiť v duchu misií. Vo všetkých kostoloch na Slovensku sa v tomto roku bude 22. októbra sláviť misijná nedeľa. Mottom tejto misijnej nedele je: „Kráčajme po ceste s horiacim srdcom.“ Sme pozvaní kráčať s horiacim srdcom a deliť sa o bohatstvo viery s nadšením.

            Pápež František nás pozýva, aby sme boli misionármi na mieste, kde žijeme. Misia je radostná. Ako kresťania máme všetci poslanie – zdieľať Božiu lásku s celým svetom. Aj my môžeme pomáhať iným deťom na celom svete modlitbou a delením sa. Sú to dva spôsoby, ako sa stať deťmi, ktoré pomáhajú deťom.

            Počas tohto farebného týždňa chceme nás všetkých motivovať, aby sme pomáhali iným, a to hlavne modlitbou a konkrétnymi skutkami pomoci.

            V tomto roku sa zbierkou podporí africká krajina Benin.  Počas celého týždňa bude na škole prebiehať zbierka na misie. Žiaci budú pri vchode do budovy v oblečení typickom pre kontinent, na ktorý tento deň budeme myslieť a budú ponúkať rôzne koláče, ktoré si môžeme kúpiť do 7:55 hod.

            Každý deň pozývame žiakov podporiť túto myšlienku aj farbou oblečenia, ak nájdu vo svojom šatníku. Budeme sa obliekať do misijných farieb, v pondelok žltá farba symbolizujúca Áziu, v utorok červená farba – symbolizuje Ameriku, v stredu biela farba – symbolizujúca Európu, vo štvrtok modrá farba symbolizujúca Austráliu a Oceániu a v piatok do zelenej farby, ktorá symbolizuje Afriku. /MG/

          • Šarkaniáda

          • Už tradičná šarkaniáda detí 1.stupňa.Počasie nám prialo, bolo príjemne a pofukoval ideálny vetrík, aby šarkany na oblohe tancovali  každý svoj tanec. Užili sme si slniečka, dosýta sa vybehali a oddýchli si :)

          • Na hodinách biológie

          • Krásnu, slnečnú jeseň sme využívali na vyučovanie hodín biológie, aj von, v okolitej prírode Vitanovej. So šiestakmi sme navštívili  uja včelára, p. Ulricha, ktorý nám porozprával zaujímavé informácie zo života tohto usilovného hmyzu. Zdieľal s nami svoje skúsenosti a poukazoval nám rôzne zákutia svojej pestrej záhrady. 

            Lesný pegagóg p. Michalec nás zobral na poučnú prechádzku, kde sme sa dozvedeli, že pred školou rastie obrovský strom duglaska tisolistá, pochádzajúci zo Severnej Ameriky. Piataci objavili, aké iné stromy môžeme obdivovať v našom okolí, naučili sa ich pomenovať a rozoznávať. Spoznali názvy okolitých kopcov, pozorovali krkavca, počuli žlnu... 

            Deviataci na hodine geológie spoznávali horniny a minerály v okolí obce. Dozvedeli sa veľa o pôvode a vzniku hornín. Ich úlohou bude získané poznatky spracovať a prezentovať na hodine.

            Dúfame, že budeme mať ešte veľa podobných príležitostí outdoorového vyučovania, ktoré prospieva nielen žiakom. /SG/

             

             

          • Účelové cvičenie

          • 11. októbra 2023 prebehlo účelové cvičenie pre žiakov 2. stupňa. Začalo cvičným požiarnym poplachom a následnou evakuáciou žiakov a učiteľov, ktorá nás pripravila na možné, nebezpečné situácie. 

            Žiaci sa následne presunuli na ihrisko, kde na šiestich stanovištiach získavali praktické vedomosti a zručnosti z oblasti civilnej obrany, pravidiel cestnej premávky, orientácie v teréne a zdravotnej prípravy.

            Na stanovišti - Streľba zo vzduchovky, sa žiaci učili správne narábať so zbraňou, zamerať a strieľať na terč.

            Športovou súčasťou účelového cvičenia bol hod granátom na cieľ. /SG/

             

          • Výhra z časopisu Rebrík

          •  

            Naši žiaci sa pravidelne zapájajú do riešenia súťažných úloh časopisu Rebrík, taktisto sa zapojili aj do júnového čísla.

            Veľmi sme sa potešili, keď v prvom čísle tohto školského roku sme medzi menami detí, ktoré získali knižnú odmenu, našli aj meno našej druháčky Táničky Ondríkovej, ktorú potešil diplom, zaujímavá kniha  a jedno číslo časopisu Rebrík. Blahoželáme! 

            Aj tento školský rok sa tešíme na nové čísla časopisu Rebrík, na rôzne zaujímavé rubriky, na príbehy detí, v ktorých sú priblížené rôzne skutky milosrdenstva, či na príbehy malých výnimočných detí, cez ktoré spoznávame, že každý z nás je výnimočný. V každom čísle je nám priblížený prostredníctvom obrázkov a veršov život svätca a taktiež spoznávame iné farnosti, či obce, ktoré predstavujú deti.  /MG/

          • Európska noc výskumníkov 2023

          • V piatok, 29.9.2023, sme sa opäť dostali do Žiliny na festival vedy a techniky. Európska noc výskumníkov je najväčšou celoeurópskou iniciatívou zameranou na popularizáciu výskumu a inovácií. Tento rok si organizátori pripravili mnoho zaujímavých stánkov, hlavnou témou bola voda a umelá inteligencia. Dozvedeli sme mnoho zaujímavosti aj o životnom prostredí, o ekologickom poľnohospodárstve, význame dopravy pre náš život, optických, akustických a robotických prístrojoch. Dozvedeli sme sa mnoho nových informácií. /DS/

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Vitanová
        • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
        • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
        • IČO: 37810171
        • DIČ: 2021646341
        • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje