• Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Celý kolektív žiakov 4. triedy pod vedením triednej pani učiteľky sa zapojil do 5. ročníka celoslovenskej výzvy Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            Žiaci nosili sladkosti, drogériu, niečo pre potešenie pre starkých, potom všetko dali do krabičiek a zabalili do vlastnoručne maľovaného papiera s vianočnými motívmi. Do každej krabičky pridali aj vianočný pozdrav s krásnym prianím.

            Veríme, že naše darčeky potešia starkých a spríjemnia im vianočný čas.

            Ďakujeme rodičom a všetkým, ktorí akokoľvek pomohli pri realizácii tejto akcie.

            O tejto akcii informovala aj redakcia časopisu Rebrík. /DJ/ 

          • Dni otvorených dverí stredných škôl online

          • "Kam na strednú"

            Pozývame žiakov 7. - 9.ročníka a ich rodičov na online dni otvorených dverí na stredných školách, ktoré budú prebiehať od 28.11. - 2.12.2022 na videoportáli Kam na strednú (www.kamnastrednu.sk). Podujatia sa zúčastní takmer 500 stredných škôl z celého Slovenska.

            Ako si môžeme vyhľadať strednú školu a pozrieť si jej videá?

            Klikneme na videoportál Kam na strednú (www.kamnastrednu.sk). Na hlavnej stránke je vyhľadávač, do ktorého zadáme kľúčové slovo alebo využijeme vyhľadávanie cez okresy/kraje, typ školy, podľa zriaďovateľa alebo odvetvia. Po vyhľadaní klikneme na logo školy a dostaneme sa do videoprofilu strednej školy. Tu si môžeme pozrieť video na hlavnej stránke profilu alebo ďalšie videá v kategóriách (nemusia ich mať všetky školy vyplnené):

            - Život v škole

            - Prehliadka školy

            - Naši učitelia

            - Kam po strednej

            - Úspešní absolventi na ľavej strane

            - Čo pripravujeme

            Na prezeranie stredných škôl nie je potrebné prihlasovať, či registrovať. 

            Môžeme komunikovať so strednou školou?

            Áno. Vo videoprofiloch všetkých stredných škôl je message box, kde stačí napísať otázku, ktorá nás zaujíma. Stredné školy správu dostanú do emailu a odpovedia na ňu. /MG/

          • Požehnanie adventných vencov

          • Neodmysliteľným symbolom predvianočného obdobia je adventný veniec, ktorého sviečky sa v týchto dňoch zapaľujú v kostoloch a vo väčšine domácností. Aj v našej škole duchovný otec Vdp. Štefan Tuka požehnal adventné vence, na ktorých bude svetlo sviec pripomínať blížiace sa Vianoce a potrebu prípravy na narodenie Pána, aby jeho narodenie zapálilo v našich srdciach oheň viery, nádeje a lásky. /MG/ 

          • Informatická súťaž iBobor

          • V dňoch 7. až 11. novembra sa už šestnásty krát konala informatická súťaž iBobor.  Súťaž je medzinárodná a organizuje sa vo viac ako 55 krajinách sveta. Každoročne vzniká celosvetová databáza úloh, do ktorej prispievajú aj slovenskí organizátori. Na Slovensku sa zapojilo 1591 škôl z celého Slovenska,  zúčastnilo sa 124574 súťažiacich od druhákov na základných školách až po maturantov - z našej školy to boli žiaci 2.-9.ročníka. Z každej triedy sa našli úspešní riešitelia, ktorí boli odmenení diplomom. 

            Najúspešnejší žiaci, ktorí získali nad 90 percentil sú:

            V kategórii Drobec (2.-3.roč.) Kajko Ondrík, Bobrík (4.-5.roč.) Alex Benek, Lacko Tomajka, Andrej Šprlák, Vivien Lacková, Benjamín (6.-7. roč.) Vanesa Hrkľová, Sabína Paveleková a Sofia Hrkľová. V kategórii Kadet boli najúspešnejší Dušan Ondrík a Jakub Barica s rovnakým výsledkom 82,58 percentil. Úspešným riešiteľom blahoželáme a prajeme aj do ďalších súťaží veľa tvorivých síl.

             

          • Do školy na bicykli 2022

          • Aj tento rok sme sa zapojili do kampane "Do školy na bicykli", ktorá prebiehala v dvoch októbrových týždňoch od 17. októbra do 28. októbra 2022. Kampaň sa tento rok nesie aj v duchu hesla „Jazdíme celý rok!“. Špeciálnym motívom tohtoročných kampaní je celoročné bicyklovanie – pretože bicyklovať do školy je možné na jeseň, v zime za každého počasia, nie len toho pekného.

            Na našej škole sa počas dvoch týždňov zapojilo 134 žiakov z deviatich tried a na bicykli alebo kolobežke prišli do školy 665-krát. Najaktívnejšiu triedou bola 3.A.

          • Hľadali sme najstaršiu knihu

          • Celé dva týždne naši žiaci hľadali a pátrali po knihe s najstarším dátumom vydania. Mnohí ani len netušili, čo sa skrýva u nich doma alebo u starých rodičov. Do súťaže sa zapojili žiaci prvého aj druhého stupňa a verte či nie, kníh bolo dosť. Medzi knihami sa objavili staré učebnice, slovníky, náučné knihy, Biblie, modlitebné knižky i knižky pre deti, dokonca sa objavili i knihy písané v starom jazyku zvanom „švabach”. Knižné klenoty, ktoré majú svoju historickú hodnotu sme vystavili na chodbe školy. Dospeli sme k záveru, že nádherné skvosty našej minulosti v podobe kníh si naše deti cenia a chránia, pretože si uvedomujú múdrosť, ktorú v sebe ukrývajú. Piatich žiakov, ktorí doniesli najstaršie knihy, sme odmenili knižnými odmenami.

            Výsledky súťaže „Hľadáme najstaršie vydanú knihu”:

            • Najstaršiu knihu priniesol Marián Mrzena, kniha bola vydaná v roku 1872 a teda má presne 150 rokov.

            •Knihu, ktorá má 141 rokov priniesla Daniela Tarčoňová z 3. A,  jej rok vydania je 1881.

            •Tretia najstaršia kniha patrí Pavlovi Karasovi zo 4. A triedy, bola vydaná v roku 1896 a má 126 rokov.

            Dianka Gareková sa môže pochváliť 117-ročnou  knihou z roku 1905.

            •O rok mladšiu, teda 116- ročnú knihu s rokom vydania 1906 doma našiel Aurel Gazdík zo 6. A .

             

            Všetkým žiakom a pani učiteľkám, ktorí sa zapojili do hľadania najstaršej knihy ďakujeme.

             

            Výsledky ankety „Kniha – priateľ človeka“

            Anketa pre žiakov a ich rodičov obsahovala 3 otázky pre žiakov a 3 otázky pre rodičov. Cieľom ankety bolo zistiť, aké sú rozdiely čítania kníh v minulosti a v súčasnosti.

            Otázky pre žiakov:

            •Máš práve teraz rozčítanú nejakú knihu?

            82% žiakov- áno                18% žiakov- nie

            •Aká je tvoja obľúbená kniha?

            Dominik Savio- životopis, Najkrajšie rozprávky, Denník Anny Frankovej, 101 dalmatíncov, Biblia, Labkova patrola, Babka gaunerka, Chrobáčikovo, Hľadám lepšiu mamu, Vodný kôň, Denník odvážneho bojka, Klub záhad...

            Aké je tvoje obľúbené miesto na čítanie?

            Posteľ, hojdacie kreslo, príroda

            Otázky pre rodičov:

            •Chodili ste počas Vašich školských čias do knižnice?

            100% rodičov- áno

            Aký je rozdiel v knihách, ktoré ste čítali vy a ktoré čítajú Vaše deti?

            Čítali sme slovenské ľudové rozprávkové knihy, naše deti teraz čítajú to, čo je štýlové, moderné, cool.

            Mali sme menej obrázkov, viac textu.

            Veľký rozdiel nie je, lebo knihy, ktoré som čítala, čítajú deti aj teraz.

            Bavil nás inakší žáner.

            Knihy boli jednoduchšie spracované.

            Dnešné knihy majú viac ilustrácií, rozvíjajú predstavivosť.

            Tie dnešné sú moc moderné, chýba im myšlienka.

            Knihy mali náučný charakter, písali o realite ľudí, dnešné sú písané zábavnou formou.

            V našom období bol obsah kníh konzervatívnejší, prevedenie dnešných kníh je pestrejšie, modernejšie.

            Pamätáte si na tituly povinnej literatúry?

            Malý princ, Jakubko, Maroško, Danka a Janka, Opice z našej police, Čin-Čin, Statky- zmätky, Chrám Matky Božej v Paríži, Čenkovej deti, Rysavá jalovica, Červené víno, Hájnikova žena, Ženský zákon, Starec a more, Zbojnícka mladosť, O psíčkovi a mačičke, Babička, Jar Adely Ostrolúckej, Marína, Zakliata panna vo Váhu a divný Janko...

            Ďakujeme všetkým rodičom za úprimné odpovede v ankete.

            Aj napriek tomu, že v dnešnej dobe je veľkým hitom zobrať do ruky telefón či tablet, je skvelé, že naši  žiaci nezanevreli na knihy.

            Rada na záver: Je úplne jedno, čo čítate. Hlavne, že čítate radi a s pocitom nedočkavosti, čo sa stane na nasledujúcej strane príbehu. Pokračujte v tom. /ZV/

             

          • Vyhodnotenie súťaže

          • V mesiaci október prebiehala súťaž, ktorú si pre žiakov pripravil Školský parlament. Pri príležitosti mesiaca úcty k starším mohli žiaci napísať rozprávanie na tému O čom mi rozprávali starí rodičia alebo poslať fotografiu, ktorá zachytáva spoločné chvíle s babkou a dedkom. V príbehoch, ktoré žiakom vyrozprávali o svojej mladosti, sa skrýva humor aj ponaučenie. Všetci, ktorí sa do súťaže zapojili boli odmenení jednotkou zo slovenského jazyka. /ZV/

        • Futbal žiačok ZŠ - obvodné kolo
          • Futbal žiačok ZŠ - obvodné kolo

          • Dňa 27.10.2022 sa žiačky 5.-7. ročníka zúčastnili obvodného kola vo futbale. Na multifunkčnom ihrisku v Trstenej si postupne zmerali sily so základnými školami z Hladovky a Trstenej.

            Naše žiačky zvíťazili všetky zápasy a bez straty bodu postúpili na okresné kolo, kde im prajeme veľa šťastia.

            ZŠ s MŠ Vitanová - ZŠ s MŠ Hladovka                  7:0

            ZŠ s MŠ Vitanová - ZŠ s MŠ R. Dilonga Trstená   4:0

            ZŠ s MŠ Vitanová - ZŠ P.O.H Trstená                   12:1

          • Našim starkým

          • Opäť je tu jeseň a mesiac október, ktorý v plnej kráse čarovných farieb zaujal svoje miesto. Október je mesiac, ktorý je oslavou jesene života a pripomienkou úcty k všetkým starším ľuďom. Žiaci našej školy si v spolupráci s obecným úradom pripravili v nedeľu 23.10. pre svojich starých rodičov milé rozptýlenie a potešenie v podobe vystúpenia - pásma krásnych pesničiek, básničiek a tanca. 

            Všetkým našim starým rodičom prajeme pevné zdravie, bystrú myseľ, úsmev na tvári, radosť zo života a aby ich ďalšie roky sprevádzala láska, úcta, pozornosť a vďačnosť nás všetkých. 

            Záznam z vystúpenia:

          • Šarkaniáda

          • Aj tento rok žiaci I. stupňa netrpezlivo čakali na „Šarkaniádu“. V utorok 18. 10. 2022 nám počasie prialo, na oblohe sa usmievalo slniečko, pofukoval jemný vetrík, bol to ideálny deň na púšťanie šarkanov. A tak žiaci 1. – 3. ročníka so svojimi pani učiteľkami vybehli na neďaleký kopec. Nad našimi hlavami sa vznášali šarkany rôznych farieb i veľkostí. Deti sa vybehali a vyšantili do sýtosti. Už teraz sa tešíme na budúcu Šarkaniádu.

          • Exkurzia na Oravskom hrade

          • Oravský hrad patrí medzi naše najvýznamnejšie kultúrne historické pamiatky. „Pýchu Oravy“ sme s deťmi I. stupňa navštívili vo štvrtok 13. 10. 2022. Aby sme si výlet spestrili, do Oravského Podzámku sme sa odviezli vlakom. Na hrade nás privítala pani sprievodkyňa, ktorá nás pútavo preniesla do dávnej minulosti. Odvážne deti sa dostali aj do najvyššie sprístupnených priestorov hradu. Všetkým sa výlet vláčikom na hrad veľmi páčil.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • ​​​​

             

            „Knihy nám prinesú múdrosť

            automaticky, ale môžu byť aj cestou

            ako sa k nej dostať.“

             

            Dnes, 25. októbra si pripomíname Medzinárodný deň školských knižníc.

            Tento deň vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva a pripomína sa od roku 1999. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.

            Kvetiny a knihy sú pre mnoho ľudí práve  tak potrebné, ako denný chlieb.

            Snažme sa nájsť v knihách priateľa, ktorého vymeníme za smartfón a mobil. Je to priateľ, ktorý ťa nezradí. Keď už nie inak, tak len tak, že sa jej nevybijú baterky a jej signál bude fungovať aj tam, kde ťa iný signál zradil.

            Ak máš pocit, že sú príliš drahé, nelamentuj a zájdi do knižnice. Tam určite nájdeš, čo hľadáš a za symbolický poplatok na celý rok.

            Čítaním sa učíš nie,len o nových faktoch, prijímaš informácie, no učíš sa aj gramatiku a štylistiku.

             Svet je nádherná kniha, ale nemá cenu pre toho, kto v nej nevie čítať.

            Určite máte aj vy doma zaujímavé knihy- maličké, ktoré majú ledva pár strán, obrovské, ktoré zaberú celý stôl, hrubé, že už pohľad na ne odrádza od čítania, staré, ktoré držia pokope silou vôle.

            A práve staré knihy hľadáme.

            Prineste do školy najstaršiu knihu, akú doma nájdete a vyhrajte. Zapojiť do súťaže sa môžu nielen žiaci, ale aj učitelia. Rozhoduje rok vydania. Knihu môžeš priniesť do 4.11. 2022 triednej pani učiteľke alebo niektorému z členov školského parlamentu.

            Ďalšou súťažou, do ktorej sa môžete zapojiť je súťaž o najoriginálnejšiu selfie fotografiu s knihou, ktorú si prečítal(-a) alebo práve čítaš. Odfotografuj sa s knihou, ktorú si si zapožičal zo školskej knižnice. Fotografie pošli na Edupage p. učiteľke Vorčákovej do 11.11. 2022. Po vyzbieraní fotiek sa urobí nástenka, ktorá bude umiestnená na chodbe školy.

            A ešte jedna malá domáca úloha. Určite si už v škole dostal (alebo ešte dostaneš) anketový lístok s otázkami, ktoré  týkajú čítania kníh. Anketa obsahuje otázky nielen pre žiakov, ale aj pre rodičov. Poproste rodičov, aby Vám na ne úprimne a pravdivo odpovedali. Anketu prineste do 4.11. 2022 p.učiteľke Vorčákovej alebo niektorému žiakovi školského parlamentu.

             

            Aj my sme si dnes v škole pripomenuli Medzinárodný deň školských knižníc. Ako inak, ak nie v knižnici.

            Kreslo pre hosťa”- tak sme nazvali aktivitu pre žiakov 7. A triedy, kde žiaci im najbližšou formou odprezentovali svoju obľúbenú a prečítanú knihu. Mohli si pripraviť ukážku z predstavovanej knihy, prerozprávať jej obsah, uviesť dôvody, pre ktoré je táto knižka ich „naj”, mohli povedať, prečo by si knižku mali prečítať aj spolužiaci. Sme radi, že siedmaci ukázali, že čítanie majú v obľube a svet literatúry je im blízky.

             

             

            Pre piatakov bol tento deň doslova rozprávkový, pretože si na hodinu obliekli kostým svojej obľúbenej rozprávkovej postavy. Knižnicu tak premenili na malé rozprávkové kráľovstvo, kde sme mohli vidieť Janku a Danku, Jožka Mrkvičku, Popolušku, kravičku, Heidi, Hermionu, Gerdu zo Snehovej kráľovnej, pastierika Dávida, ktorý porazil Goliáša...Predstavili nám knihu, z ktorej rozprávková postava pochádza a prečítali nám z nej obľúbené úryvky.

            Dúfame, že sme týmto dňom ukázali, že čítať nie je trápne, ale naopak plné zábavy a ponaučenia.

            Už teraz sa tešíme aj na výsledok vyhlásených súťaží. /ZV/

          • Činohra Psíčkovo

          • Profesionálni herci Divadla J. Záborského v Prešove odhrali v kultúrnom dome činohru: Psíčkovo, ktorej sa zúčastnili všetci žiaci. 

            V príbehu boli psy vnímane ako ľudia, ako „len ľudia“. Dozvedeli sme sa z neho, že „psí život“ sa veľmi často podobá tomu ľudskému. Sú v ňom radosti, starosti aj nespravodlivosti. Aj to, že problémových psíkov takisto ako problémové deti má vždy niekto na svedomí. Tieto vážne témy boli podávané hravou, úsmevnou formou umocnenou výstižnými, vtipnými a originálnymi pesničkami. /MG/

          • Misijný týždeň, misijný jarmok

          • Celý týždeň 17.10.-21.10.2022 sme prežívali v duchu misií. Bola to naša školská príprava na svetový deň misií - na Misijnú nedeľu - 23. októbra 2022, ktorá je najväčšou akciou solidarity na celom svete. Témou tohtoročnej misijnej nedele je citát zo Skutkov apoštolov 1,8: „Budete mi svedkami.“

            Buďme svedkami Pána Ježiša, buďme svedkami radosti, lásky, nádeje a pokoja - buďme misionármi. Začnime vo svojom srdci – nech naše srdce je milosrdné, milujúce a má v úcte každý život. Buďme svedkami v rodine, v triede medzi spolužiakmi, na ulici, všade kde sme.

            Počas celého týždňa žiaci z biblického krúžku a  žiackeho parlamentu pri vchode do budovy v oblečení typickom pre kontinenty ponúkali koláče. Výťažok z predaja koláčov ide na misie.

            Každý deň sme podporili túto myšlienku aj farbou oblečenia. Obliekali sme sa do misijných farieb, v pondelok do zelenej farby, ktorá symbolizuje Afriku, v utorok do červenej farby  symbolizujúcej Ameriku, v stredu do bielej farby symbolizujúcej Európu, vo štvrtok do modrej farby symbolizujúcej Austráliu a Oceániu piatok do žltej farby symbolizujúcej Áziu. 

            Ďakujeme všetkým za trpezlivosť, rodičom, žiakom zo Žiackeho parlamentu, z biblického krúžku a každému ochotnému za pečenie a predaj koláčov. Ďakujeme za každý príspevok, ktorým ste podporili misie alebo ešte podporíte počas misijného jarmoku.

            V posledný deň si žiaci mohli na misijnom jarmoku kúpiť rôzne drobnosti - bižutériu, sošky, hračky, obrázky, čím podporili zbierku na misie, ktorá tohto roku putuje do Kambodže. 

            Témou tohtoročných misií, misijnej zbierky je citát "Budete mi svedkami!" (Sk 1,8)

            Svedectvo života

            Často bežíme za cieľom, ktorý nie je istý,

            opúšťame rodinu kvôli peniazom,

            rodina je potom takým obrazom.

            Každý v živote zastať musí, buďme si tým istí.

             

            Raz všetko inak uvidíme

            a mnohí zistíme,

            že život sme len prežili,

            lebo takú cestu sme si zvolili.

             

            Kiežby sme budovali svet,

            ktorý je krásny ako kvet.

             

            Zastavme sa na chvíľu,

            nestavajme veľkú vilu,

            stačí obyčajný domček,

            v ktorom je jeden druhému braček.

             

            Správajme sa k sebe bratsky

            a nerobme si vzájomné vrásky,

            rozdávajme viac lásky,

            nedávajme si na tvár rôzne masky.

             

            Nebežme za bohatstvom tohto sveta,

            nech mier svetom a každým srdcom lieta.

            Nech rodiny i ulice sú plné života i radosti,

            nech detstvo je bez starostí.

             

            Keď budeme vnútorne bohatí,

            zachováme si zdravé a pravé hodnoty.

             

            Tento mesiac sme vyzdvihli hodnotu života, úctu k starobe,

            pripomenuli si ako byť misionármi v každej dobe. 

             

            Celý týždeň sme misijne prežívali,

            kúsok svojho srdca  i času dali,

            aby sme solidaritu preukázali

            a chudobnejším pomáhali.

             

            Deti a mamky spoločne dobroty napiekli,

            koláče, bábovky i palacinky zasa deti zjedli.

             

            Reláciu o misiách sme každý deň počúvali,

            v modlitbe na biednych, trpiacich pamätali,

            v misijných farbách sme do školy prichádzali,

            všetci sme sa radi zapájali.

             

            S Božím požehnaním sme všetko zvládli.

            Vďaka patrí rodičom i starým rodičom,

            a hlavne všetkým dobrodincom,

            ktorí na zbierku do Kambodže prispeli.


            Vnútorné bohatstvo

            nech je života svedectvo. /MG/

          • Súťaž o najkrajšiu tekvicu

          • Veľké, stredné aj menšie plody tekvíc zaberajú na jeseň popredné miesto v každej záhrade. Už zďaleka žiaria veselými jesennými farbami od zelenej cez bielu až po oranžovú. Ešte viac vyniknú pri vchodových dverách s vyrezávanými očami, nosom a zubatými ústami. I vchod do našej školy zdobia vyrezávané tekvičky.

            O tú najkrajšiu sme súťažili od 3.októbra do 14. októbra.

            Do súťaže sa zapojili žiaci prvého aj druhého stupňa, niekoľko ďalších tekvíc vyrobili aj žiaci školského parlamentu, ktorí rozhodli o nasledovnom poradí:

            1. miesto: Klaudia Karasová, 3.A,  Karolína Kokošková, 2.A

            2. miesto: Maroš Stas, 8.A

            3. miesto: Sofia Čaklošová, 5.A,  Nella Gazdíková, 8.A

             

            Víťazom gratulujeme a samozrejme všetkých, ktorí sa do súťaže zapojili, sme odmenili pozornosťou za snahu a kreativitu. /Školský parlament/

          • Mobilita Erasmus+ Španielsko

          • Všetci sme tešili na návštevu Španielska, najmä na cestu lietadlom z Viedne do Madridu. Cestu sme zvládli výborne. Po príchode do mesta Tomelloso sme sa opäť stretli s našimi priateľmi z Poľska a Španielska. Pozreli sme si samotné mesto, historické centrum a zahrali volejbal. Náročný deň sme ukončili spoločnou večerou.  

            Pondelok (17.10.2022): Prvý deň našej mobility sme navštívili španielsku školu.Na školskom dvore nás privítali  krásnym programom. Presunuli sme sa do školy ,kde sme videli, ako sa v Španielsku vyučuje. Spoločne sme sa boli pozrieť v historickej vinnej pivnici. Po príchode späť do školy nás čakal výborný obed plný španielskych špecialít. Pripravili ho učitelia školy. Po krátkej prestávke sme opäť spoznávali mesto Tomelloso.

            Utorok (18.10.2022): Hneď po raňajkách sme sa peši presunuli do druhej najväčšej fabriky na svete, ktorá spracováva hrozno a olivy -  Virgen de las viňas. Potom sme sa presunuli do školy, kde si pre nás pripravili šporové aktivity. Hrali sme ringo a padel. V reštaurácii na nás čakal obed plný typických španielskych špecialít. Podvečer sme navštívili múzeum umenia a videli sme aj výstavu predmetov, využívaných pri byčích zápasoch.

            Streda (19.10.2022): Streda bola pre nás významným dňom, pretože sme v španielskej škole prezentovali našu krajinu, obec a školu. Presunuli sme sa na radnicu a pani primátorka nám priblížila históriu mesta. V škole nás čakali tvorivé dielne - namaľovali sme si vlastný vzor na tašku a vyriešili niekoľko kvízov v programe Kahoot. Mali sme výborný obed - paellu. Podvečer sme sa autobusom presunuli na Campo de criptana - dozvedeli sme sa, ako využívali veterné mlyny v minulosti.

            Štvrtok (20.10.2022): Dnešný celý deň sme strávili v historickom meste Toledo. V meste sa spájajú tri kultúry - moslimská, židovská a kresťanská, čo sa prejavilo na architektúre mesta. Prvou zastávkou bol most sv. Martina. Potom sme videli: katedrálu sv. Jána spojenú s kláštorom, synagógu, najvýznamnejšiu  katedrálu v Španielsku- Catedral Espaňa a na námestí Plaza de Zocodover sme mali krátku prestávku na nákup suvenírov.   

            Piatok (21.10.2022):íPosledný deň našej mobility sme prežili v škole s našimi kamarátmi. Dopoludnia sme spolu zvládli rýchly kurz tai - chi . Po krátkej prestávke sme absolvovali oficiálne ukončenie mobility v Španielsku, za ktorú sme dostali certifikáty. Čakala nás posledná návšteva školy, rozlúčka a posledný spoločný obed. Týždeň ubehol veľmi rýchlo a my odchádzame naplnení radosťou a krásnymi spomienkami. Adios Espaňa.

          • Výhra z Rebríka

          • Krásne knihy, za svoje odpovede v časopise Rebrík, tentoraz potešili Alexa Beneka a Andreja Šprláka zo 4.triedy. Zároveň sú motiváciou aj pre ďalších žiakov, ktorí radi súťažia a riešia úlohy v časopisoch.

            Výhercom blahoželáme a prajeme ďalšie úspechy. (DJ)

          • Interaktívne online vzdelávanie Eko Alarm

          • Eko Alarm -  je projekt  zameraný na správne triedenie odpadu. Naša škola je v školskom roku 2022/2023 zapojená do lektorovania, kedy sa žiaci počas celého školského roka postupne dozvedia, čo je odpad, ako vzniká, koľko trvá, kým sa rozloží, ako s ním nakladať a ako ho vôbec nevytvárať. Vzdelávanie je rozdelené do troch modulov. Prvé online stretntie bolo na našej škole 7.10.2022, zamerané na triedenie odpadu. 

             

          • Last wish - činoherná anglicko-slovenská divadelná inscenácia.

          • Žiaci 5. - 9. ročníka sa zúčastnili anglického divadelného predstavenia. Príbeh LAST WISH je aj napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný inšpirovaný rozprávkou Jana Wericha Kráľ mal troch synov. Príbeh bol zaujímavý, využíval sa anglický prejav s použitím atraktívnych dialektov, variabilná scéna, žánrovo rôznorodá hudba a pestré herecké kreácie.

            Na predstavení bola využívaná slovná zásoba a frázy, s ktorými sa študenti môžu stretnúť v reálnom živote.

            Cieľom predstavenia bolo priblížiť cudzí jazyk a pomôcť študentom prekonať zábrany pri jeho aktívom používaní v bežnej komunikácii. Skúseným hercom sa podarilo naše publikum zaujať a udržať pozornosť až do konca.

            /I.L, K.B/

             https://www.youtube.com/watch?v=80gv6fWYbf0&t=5s

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Vitanová
      • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
      • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
      • IČO: 37810171
      • DIČ: 2021646341
      • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje