• Svetový deň vody

          • Každý rok si 22.3. pripomíname tento významný deň. Voda a jej nedostatok je stále aktuálna téma. Ešte aj dnes viac ako dve miliardy ľudí trpí nedostatkom pitnej vody a nemá prístup k vode.

            Farbou vody je modrá, tak sme sa aj  my symbolicky obiekli do modrej. V krátkom vysielaní školského rozhlasu sme sa dozvedeli, že hlavnou témou tohto ročníka je podzemná voda. Žiaci spracovai svoje poznatky o vode do farebných plagátov, na jednotlivých predmetoch vypracovali zábavné úlohy a ukázali sme si filtráciu vody cez prírodný filter. Prežili sme aktívny jarný deň.

          • 21.3 Svetový deň Downovho syndrómu

          • Ani my sme si dnes nezabudli na naše nôžky obuť rôzne ponožky :-). 

            Takto sme sa zapojili do ponožkovej výzvy. Symbol rozdielnych ponožiek nám pripomína, že každý je iný. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu nie sú stále samozrejmosťou. Vďaka informovanosti môže každý z nás búrať predsudky.

          • Výhry tretiakov z časopisov  Rebrík a Maxík

          • Naši žiaci usilovne čítajú časopisy a pracujú s nimi nielen počas hodín, ale aj doma. Riešia úlohy, maľujú a zapájajú sa do aktivít. Tentokrát krásne knižné ceny z časopisu Rebrík za svoje odpovede a obrázky potešili V. Šefčíkovú, L. Tomajku a L. Ulricha.  Z diplomu a knižnej odmeny z Maxíka sa zase tešila celá trieda. /DJ/

          • Marec mesiac kníh

          • S knihami sa stretávame od útleho detstva, v školách. Avšak rýchlo ich vieme nahradiť modernými technológiami.  Ludwig Feuerbach hovorí: "Knihy sú okuliare, cez ktoré sa pozeráme na svet." Aj dnes v dobe informačných technológií snažme sa vrátiť ku dobrým knihám, ktoré dokážu čitateľa vtiahnuť do sveta rozprávok, či vliať do srdca radosť, nádej. 

            A ako si vybrať dobrú knihu? V tom nám poradí Ján Amos Komenský, ktorý hovorí: "Dobré knihy, ak sú skutočne dobre a múdro napísané, sú cibrením ducha, pilníkom súdnosti, masťou na oči, lievikom múdrosti, zrkadlom cudzích myšlienok a činov, našich vlastných potom vodidlom."

            Okrem toho čítanie rozvíja myseľ, zvyšuje inteligenciu, zlepšuje analytické myslenie, rozširuje slovnú zásobu, redukuje stres, posilňuje pamäť, trénuje koncentráciu, vzdeláva.

            Okrem čítania môžeme sa  zapojiť  do troch súťaží:

            1. Vytvor báseň, napíš príbeh na niektorú z tém: Láska, nádej,...
            2. Moja kniha – vyrob knihu s vlastnou témou – staneš sa tak spisovateľom, ilustrátorom.
            3. Prečítaj knihu, vypracuj pracovný list, ktorý bude sprístupnený pri nástenke na dolnej chodbe, alebo si ho môžeme vytlačiť tu: pre druhý stupeň:  Marec_mesiac_knihy_2022_druhy_stupen.pdf a pre prvý stupeň: Marec_mesiac_knihy_2022_prvy_stupen.pdf

            Svoje práce môžete odovzdať do 31. marca triednej pani učiteľke alebo členovi žiackeho parlamentu. /MG/


          • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín

          • Literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín má u nás už dlhoročnú tradíciu a vysokú úroveň. Školské kolo sa uskutočnilo dňa 3.3.2022 a zúčastnilo sa ho 22 žiakov. Súťažilo sa v troch kategóriách v poézii a próze. Hodnotil sa najmä výber textu, zvuková stránka reči, ovládanie textu a jeho prednes. Porota mala skutočne ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže. Na všetkých zúčastnených čakala malá drobnosť a víťazi boli odmenení  krásnymi cenami i diplomom. Prednesy boli pôsobivé, presvedčivé a originálne, všetci sme pri nich prežili krásne chvíle. 

            Víťazi v jednotlivých kategóriách:

            1. kategória

            POÉZIA  1. Danielka T. (2.roč.)        PRÓZA 1. Vivien L. (4.roč.) 

                           2. Klaudia K (2.roč.)                         2. Lacko T. (3.roč.) 

                           3. Šimon P. (2.roč.)                          3. Gerard K (4.roč.) 

                           3. Timea U. (4.roč.)                          3. Gabriela Š. (3.roč.) 

            2. kategória

            POÉZIA  1. Sofia P. (5.roč.)             PRÓZA  1. Alica F. (6.roč.) 

                            2. Rebeka Š. (5.roč.)                      2. Agáta H. (5.roč.) 

                            3. Táňa Š. (5.roč.) 

                            4. Daniel R. (5.roč.)     

            3. kategória   

            POÉZIA  1. Božka Č. (9.roč.)         PRÓZA  1. Karin G. (8.roč.)   

                            2. Tímea L. (7.roč.)    

                            3. Nella G. (7.roč.)  

            Postupujúcim na okresné kolo želáme veľa šťastia a úspešnú reprezentáciu našej školy. /mb/

          • Všetkovedko

          • Aj tento školský rok sa žiaci 2. - 4.ročníka dňa 30.11. 2021 zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko-veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími.. Keďže pandémia ovplyvňuje aj chod vzdelávania, mnoho škôl sa kvôli karanténe súťaže nezúčastnilo v riadne plánovanom čase. Preto boli výskedky zverejnené až teraz. Teší nás, že v každej triede sa našli úspešní riešitelia, ktorí získali titul Všetkovedko a taktiež aj nejaké vecné ceny. Sú to Šimon P. (2.roč.), Lacko T. (3.roč.), Andrej Š. (3.roč.), Katka V. (4.roč.) a Matej V. (4.roč.). Výhercom blahoželáme a ostatným zúčastnením viac šťastia v budúcich kolách. /mb/

          • Súťaž Ypsilon – slovina je hra

          • V decembri a v januári si formou testových úloh vyskúšali svoje vedomosti zo slovenského jazyka 34 žiaci našej školy v súťaži  Ypsilon – slovina je hra. O tom, že boli úspešní, svedčia ich výsledky. Na 100 % napísali títo žiaci:

            1.roč. K.Ondrík, L. Števuliaková

            2.roč. D.Tarčoňová,  Š. Paľa

            3.roč. G.Šprláková, L.Tomajka

            6.roč. S.Paveleková, V.Šefčíková

            7.roč. N.Gazdíková, S.Kameníková, T.Lacková

            Blahoželáme všetkým a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy. /DJ/

          • Testovanie 9

          • Celoslovenské testovanie žiakov ročníka ZŠ (Testovanie 9 2022 alebo T9 2022) sa uskutoční 6. apríla 2022 (streda) z predmetov

            • matematika,
            • slovenský jazyk a literatúra (okrem škôl s vyučovacím jazykom maďarským),
            • maďarský jazyk a literatúra (na školách s vyučovacím jazykom maďarským)

            Na testovaní sa zúčastnia všetci žiaci 9. ročníka ZŠ, 4. ročníka gymnázií a stredných športových škôl s osemročným vzdelávacím programom, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

            Náhradný termín Testovania 9 2022 sa uskutoční 21. apríla a 22. apríla 2022 (štvrtok, piatok).

            Užitočné zdroje na prípravu k Testovanie 9-2022  https://monitor9.zones.sk/testovanie9/

          • 21. február – Medzinárodný deň materinského jazyka

          • V dňoch od 14. 21. 2. 2022 sa na našej  škole realizovali rôzne aktivity venované materinskému jazyku. Záujem o našu materinčinu sme zintenzívnili na hodinách dejepisu, výtvarnej výchovy, ale aj prostredníctvom krúžkovej činnosti.

            Na hodine dejepisu vo 8. triede sme pracovali s pracovnými listami. Rozoberali sme znaky bernolákovčiny a štúrovčiny, porovnávali ich pravopis. Hlavný dôraz sa kládol na kodifikátora spisovnej slovenčiny  Ľudovíta Štúra. Podrobnejšie informácie o jeho živote žiaci získali aj sledovaním ukážky „Míľniky života”.

            Po oboznámení sa s jednotlivými písmenkami i krátkou históriou hlaholiky si šiestaci dokázali podľa abecedného kľúča zostaviť svoje meno v hlaholike.

            Na krúžku Hravá slovenčina sme si zahrali spoločenskú hru so slovami Crossgame.

            Vzniku a vývoju nášho materinského jazyka sme venovali nástenku aj rozhlasovú reláciu.

            Sme radi, že sme mohli našim žiakom sprostredkovať odkaz našich predkov a zdôrazniť im hodnotu rodnej reči a materinského jazyka. /ZV/

          • Netradičné fašiangy, karneval

          • Do školy namiesto usmievavej Magdalénky, či veselého Ferka prichádzali víly, rytieri, bojovníci, hrdinovia z rozprávok, princezné, princovia i anjeli. Zopakovali si vedomosti, spolu so svojimi triednymi pani učiteľkami súťažili, tancovali, hrali sa a oslavovali.

            Pre žiakov druhého stupňa si deviataci pripravili „únikovú miestnosť“, v ktorej náhodne vytvorené tímy spolupracovali a riešili vedomostné kvízy a hlavolamy.

            Masky nám zapózovali pri „karnevalovej stene“. Z fotografií sme vytvorili video, v ktorom si môžeme pozrieť všetky nádherné masky.

            V závere dňa sa žrebovala tombola, ktorou sme potešili 47 žiakov. Ďakujeme za ceny do tomboly, za prípravu, realizáciu deviatakom a celému pedagogickému zboru, vďaka čomu mohli žiaci prežiť deň plný radosti.

            Videoprezentáciu si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=oiCp67mbvR4

            Vyhodnotenie súťaží, ktoré boli počas fašiangového dňa:

            1. Naj maska karnevalu – šašo, Snehulienka  (4.roč),
            2. Naj maska karnevalu vlastnej výroby: odmenu získavajú: 1. roč – maska zajaca, socha slobody,  2. roč – lego panáčik, dúha,  3. roč – automat, 2 postavičky z hry, 4.roč – lego panáčik, 5. roč – oko,  6. roč – vrtulník, tank,  7. roč – tajomný muž,  8. roč – odmena za kolektívnu masku
            3. Naj foto so škraboškami – 5. ročník, 7. ročník

            Niektorí žiaci sa nemohli zúčastniť fašiangu kvôli chorobe, preto sladkosťou sme odmenili aj tie, ktoré poslali fotku v maske.

            Vyhodnotenie aktivít v únikovej miestnosti:

            5. roč.: 1.miesto: Rebeka Š, Nina, Simona, Deniska, Diana  37 b., 2.miesto: Aurel Tamara, Matej Č, Matej Š, Alex  31 b., 3. miesto: Peťo, Sofia, Vanesa, Alex Ba.   23 b., 4. miesto: Marek Ť, Táňa, Agáta, Kiara  18 b.

            6. roč.: 1. miesto: Denisa, Rasťo, Bohuš   63 b., 2. miesto – 2 skupiny s rovnakým počtom bodov – Vanesa, Renáta, Viktória  58 b.,  Sabína, Zuzka, Daniel, Nikola   58 b., 3. miesto – Alica, Romana, Oliver   51 b.

            7. roč.: 1. miesto – Timea, Maroš, Joachim – 47 b., 2. miesto – Nellka, Janko, Erik – 42 b., 3. miesto – Martin, Sarah, Jakub, Nina – 38 b., 4. miesto – Dávid, Oliver, Martin, Richard – 18 b.

            8. roč.: 1. miesto – Sarah, Sofia, Klaudia, Jakub – 39 b., 2. miesto – Martin, Jakub, Jakub, Šimon – 36 b, 3. miesto – Aneta, Karin, Laura, Alžbeta – 34 b. Skupiny, ktoré boli na prvom mieste, získali sladkú odmenu.

            Fotografie z odmeňovania a celého dňa si môžete pozrieť tu.

            Všetkým výhercom blahoželáme. /MG/

          • Triedne fašiangy

          • Obdobie fašiangov začína odo dňa Troch kráľov po začiatok cirkevného pôstu, a to po Popolcovú stredu (nazývanú tiež Krivá alebo Škaredá streda).

            Popolcovou stredou sa pre nás kresťanov začína obdobie štyridsaťdňového pôstu, ktorý trvá až do Veľkonočnej nedele. Je to čas pokánia a prípravy na najstaršie a najvýznamnejšie kresťanské sviatky na Veľkú noc.

            Podľa prameňov z obdobia Veľkej Moravy sa u nás v 9. storočí používal termín mjasopust (koniec jedenia mäsa pred pôstom). V Česku sa toto slovo zachovalo vo forme masopust, na Slovensku ho ešte v stredoveku vystriedal názov nemeckého pôvodu fašiangy, fašangy, fašengy. Pôvodne išlo o lúčenie sa so zimou. Naši predkovia spevom a tancom odprevádzali studené obdobie a tešili sa na príchod teplejších dní. Fašiangy  boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb, ktoré sprevádzali zábavy i fašiangové sprievody masiek.

            Tradičným jedlom tohto obdobia bolo obradové pečivo - fánky, smažené šišky, slaninka s klobáskou, huspenina.

            Toto obdobie si pripomenieme trošku netradičným spôsobom, keď do školských lavíc zasadnú žiaci v rôznych maskách, vyrobia si škrabošky, zmerajú si sily vo svojich vedomostiach, zasúťažia a hlavne strávia celý deň so svojou triednou pani učiteľkou.

            Tešíme sa na vaše masky a na príjemne prežitý deň. /MG/

            .

        • Výsledky okresného kola dejepisnej olympiády
          • Výsledky okresného kola dejepisnej olympiády

          • Dňa 9.2.2022 sa uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády online formou. Našu školu reprezentovali traja žiaci: Simona Gareková (9. trieda, kategória C), Rebeka Paľová (9. trieda, kategória C) a Daniel Randiak (6. trieda, kategória F).

            Súťažilo sa v dvoch tematických oblastiach: Kultúrne pamiatky UNESCO na Slovensku a história regiónov,          v ktorej vznikli + dejepisné učivo príslušného ročníka. V početnej konkurencii sa naši žiaci stali úspešnými riešiteľmi. Simona získala 7. miesto, Rebeka 5. miesto a Daniel 3. miesto.

            Srdečne blahoželáme. /ZV/

          • Sviatok sv. Valentína

          • Sviatok svätého Valentína nie je len sviatkom zaľúbených, ale aj sviatkom priateľstva, dňom, kedy si spomenieme na každého, kto nás má rád a koho máme radi. 

            V školskom rozhlase sme si pripomenuli osobnosť sv. Valentína a pozvali všetkých k tvorbe pozdravov a prianí. Podľa legendy, ktorá sa zachovala, sa hovorí, že svätý Valentín mal rád ruže a voňavé kvety, ktorými obdarúval ľudí a prial im šťastný život. Naši žiaci vyrobili veľmi veľa pozdravov s prianím všetkého dobrého pre kamarátov, pani učiteľky, kuchárky, či pani upratovačky.

            Naši deviataci dnes tieto pozdravy doručili adresátom, a tak radosť naplnila srdcia detí, ktoré sa tešili z pozdravu či sladkosti, dospelých zas potešil kvet od pána riaditeľa, ale aj od našich „poštárov“ – deviatakov. 

            Kiežby každý deň v našich životoch – v škole, v práci, doma bol naplnený symbolmi a prejavmi láskavosti, pozornosti a vďačnosti.

            Nech nielen láska, ale ja, ty, my všetci sme boli trpezliví, dobrotiví, nezávideli si, nevystatovali sa, neboli sebeckí, nerozčuľovali sa, nemysleli na zlé, ale radovali sa z pravdy, verili, dúfali, že LÁSKA, POROZUMENIE, TRPEZLIVOSŤ v rodine, v škole všetko vydrží a nikdy nezanikne. Vzájomná láska, úcta prináša pokoj, solidaritu, jednotu. /MG/  

          • Hodina regionálnej výchovy

          • Posolstvo našich predkov, zvyky, tradície, miestny dialekt a kroje sa snažíme uchovávať aj pre mladšie generácie- žiakov našej školy.

            Na hodine regionálnej výchovy v 5. A triede sme sa učili o jednotlivých častiach mužského a ženského kroja. Kroj nie je len kus odevu. Je s ním spätý celý cyklus života. Ľudia si v minulosti museli vyrobiť textílie, ušiť každú jednu časť. Kroj sa líšil od dediny k dedine, slobodné, vydaté či staršie ženy nosili odlišné kroje.

            Spev Mareka Ťapaja sprevádzaný hrou na heligónke a ľudový kroj, v ktorom bol oblečený spolu s Rebekou Šefčíkovou, nám spestrili vyučovaciu hodinu.

            Veď posúďte sami.../ZV/

             

          • Snehuliacky karneval

          • Vo fašiangovom období je tradičnou oslavou karneval.

            Piataci ho tento rok oslávali netradične v snehu, stavaním snehuliakov, ktorých "poobliekali" do rôznych prestrojení. Týmto spôsobom využili bohatú snehovú nádielku a pobyt na čerstvom zimnom vzduchu spojili so zábavou.

            Po takomto "výkone" ich čakal teplý čaj a malé pizzové občerstvenie. /SG/

        • Deň bezpečného internetu
          • Deň bezpečného internetu

          • 8. február je Dňom bezpečného internetu (vznikol v roku 2004). Na Slovensku sa problematike digitálneho občianstva venuje nezisková organizácia Digitálne Slovensko (digiQ).

            Dnes si nevieme predstaviť život bez internetu, kde sa tiež môžeme stretnúť s netoleranciou, podvodmi, závislosťou na hrách, zneužívaním, kyberšikanovaním. preto aj dnes si pripomenieme ako byť v bezpečí na internete. Na hodinách informatiky sa žiaci učia bezpečnej práci na internete, venujú sa sociálnym sieťam, zverejňovaniu informácií, vhodným heslám.


            Rady, ako byť na internete v bezpečí a nestať sa obeťou, pri príležitosti medzinárodného dňa bezpečného internetu pripravil odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR.

            1. Vopred sa oboznámte s pravidlami internetovej služby pred jej užívaním.  Známe sú napríklad zneužitia fotografií z profilov osôb.
            2. Bezpečne sa prihlasujte do svojho účtu. Bezpečné prihlásenie spočíva vo zvolení si dostatočne dlhého hesla, ktoré obsahuje malé aj veľké písmená a netradičné symboly. Ak máš viac aplikácií, nepoužívaj iba 1 heslo.
            3. Pravidelne obmieňajte svoje heslo. Meňte ho, aspoň raz za jeden až dva mesiace.  Sledujte, či si prehliadač neuložil vaše heslo, hlavne v zariadení, ktoré vám nepatria.
            4. Nepridávajte si do priateľov na svojom účte kohokoľvek (len kvôli ich počtu). Do okruhu priateľov by mali patriť len ľudia, ktorí sú nám dobre známi.
            5. Správne si nastavte možnosti zdieľania – kto môže vidieť vami pridané informácie, fotky. Ak si zvolíte iba priateľov, cudzí sa k nim nedostane. Ak zvolíte možnosť vidieť aj priatelia vašich priateľov, umožňujete obrovskému množstvu osôb sledovať váš profil bez vašej kontroly.
            6. Nezverejňujte svoje osobné údaje. (telefón, zdravotný stav, adresa,..) Toto pravidlo je, pochopiteľne, veľmi náročné dodržať vo vzťahu k nadväzovaniu nových známostí,  či k zdieľaniu životných udalostí.
            7. Nezdieľajte svoje fotografie a videá. Vopred si zvážte komu a ako sprístupňujete svoje fotografie, či videá a zamyslite sa nad ich obsahom.
            8. Buďte empatickí pri zdieľaní informácií o iných. Pokiaľ sa dostanete k informáciám, ktoré by ste nikdy nezdieľali, nešírte ich ďalej.
            9. Rozlišujte reálny svet od virtuálneho. Nezabúdajte, že za virtuálnym profilom stojí skutočný človek. So svojimi vlastnosťami a schopnosťami, pozitívnymi aj negatívnymi. Netreba zabúdať, že veci a osoby vo virtuálnom svete nemusia v reálnom vôbec existovať.
            10. Bezpečne sa odhlasujte zo svojho účtu. Po ukončení práce na svojom účte sa nezabudnite odhlásiť, čím predídete možnému zásahu do svojho účtu.

            V závere je dôležité si uvedomiť, že za svoje správanie sa na internete, som zodpovedný sám. Mali by sme sa učiť využívať internet na tvorbu dobrých vecí, projektov.

            Internet je len nástroj, za jeho využívaním vždy stojí človek.

            Samy sa zamýšľame nad tým, či je pravda to alebo ono, čo sme akurát prečítali, či videli. Niektoré správy, fotografie vyzerajú tak vierohodne, ale vôbec tomu tak nie je. Takéto správy sa volajú hoaxy – falošné správy, ktoré sa používajú na šírenie nenávisti, strachu, kliknutím na správy ich autorom vzrastá sledovanosť.

            Mnohí hráme na internete rôzne hry. Hra je prirodzenou súčasťou nášho života, je relaxom, spoločenskou aktivitou, má aj pozitíva aj negatíva. Na čo si dať pozor? Dopredu si stanovme koľko času strávime pri hre, dávajme si pravidelné prestávky, myslime na bezpečie – chráňme si osobné informácie, niektoré vylepšenia hier si treba kúpiť za peniaze – premyslime si, čo si to môžeme dovoliť a či nám to rodičia dovolia.

            V televízii sme sa stretli aj s pojmom internetové podvody - aj keď nám internet umožňuje nakupovať jednoducho z pohodlia domova, môžeme sa stretnúť aj s podvodom – nepríde tovar, nevidíme tovar, nemôžeme ho vyskúšať,... Pri nakupovaní tiež dávajme pozor, nakupujme iba to, čo je potrebné a po dohode s rodičom.

            Internetové známosti: Internet ponúka sociálne siete na komunikáciu, nadväzovanie kontaktov. Nikdy nemôžeš vedieť, kto je na druhej strane internetu, všímaj si podozrivé správanie, ak je niečo príliš dokonalé, nebude to skutočné – ak ti niekto cez internet sľúbi, že urobí pre teba všetko a nič za to nechce, pravdepodobne za tým niečo bude. Dávajme pozor na to, že čo raz zverejníte na internet, tak to tam ostáva aj po vymazaní.

            Kyberšikanovanie je najčastejší negatívny jav na internete, napr. urážanie, nadávanie, zastrašovanie, šírenie klebiet, zverejnenie "trápnych" fotografií, videí. Nikto nemá právo vysmievať sa druhému, ak by ste mali s tým skúsenosť, je potrebné povedať to dospelému. Dávajme pozor na to, čo o sebe zverejníme.

            Ako správne používať mobil? Strážme si ho, nepožičiavajme komukoľvek, zvážme, na čo míňame kredit, chráňme svoje osobné údaje, nefoťme a nenahrávajme kamarátov bez ich súhlasu. Ak ti niekto ubližuje cez mobil, bráň sa. Povedz to dospelej osobe. Nenatáčaj videá s násilím a ani ich nešír.

            Ponúkame zaujímavé stránky: sheeplive.eu, pomoc.sk

            Prajeme nám všetkým bezpečné surfovanie na internete. /MG/

          • Biblická olympiáda - školské kolo

          • V tomto školskom roku už prebieha dvadsiaty ročník biblickej olympiády. Ak dostaneme od niekoho list, ktorý si veľmi ceníme, tak si ho odložíme a radi sa k nemu vrátime, aby sme si spomenuli na toho človeka, ale aj na slová, ktoré nám adresoval. Biblia je listom od Nebeského Otca pre nás, v ktorom nájdeme povzbudenie, útechu, radosť, pomoc, vysvetlenie mnohých otázok.

            V tomto školskom roku sú predmetom súťaže knihy zo Starého zákona Kniha Jozue 1-11,15 a 24 a Kniha Tobiáš, z Nového zákona Skutky apoštolov. Spoločnou témou týchto troch kníh je Putovanie za cieľom. Tak ako Tobiáš putoval, aby našiel pokoj, radosť a uzdravenie, či vodca Jozue, ktorý putoval s národom do Zasľúbenej zeme alebo apoštoli putovali najskôr s Pánom Ježišom, neskôr za ľuďmi, aby im zvestovali Radostnú zvesť Evanjelia, tak aj my putujeme, aby sme našli ten pravý cieľ.

            Školské kolo bolo realizované cez edupage, v ktorom žiaci riešili rôzne typy úloh – výber z možností, vyhľadávanie vo Svätom písme, doplnenie správneho textu, práca s obrázkom.  Výsledky školského kola sú nasledovné:

            1. miesto: Marek Paľa, 5.roč.

            2. miesto: Nikola Palugová, 6.roč.

            3. miesto: Sarah Kameníková, 7.roč.

            4. miesto:  Nella Gazdíková, Nina Dreveňáková, Tímea Lacková, Maroš Stas 7.roč.

            Víťazom blahoželáme a prví traja postupujú na dekanátne (okresné) kolo, ktoré sa uskutoční 22. marca 2022. /MG/

        • Vitanovček
          • Vitanovček

          • vyšlo nové číslo školského časopisu https://zsvitanova.edupage.org/a/skolsky-casopis,  v ktorom sa dozviete o živote základnej a materskej školy.

            Sú v ňom aj rôzne súťažné úlohy pre vás. Riešenie napíšte na lístok a vložte ho do nádoby s názvom Vitanovček na dolnej chodbe. Tešíme sa na vaše odpovede. 

          • Pohľad na pandémiu očami žiakov

          • Obdobie pandémie nás pobáda zamyslieť sa nad rôznymi témami.

            Ako vidia pandémiu naši žiaci? Najviac si uvedomujú stratu blízkych, stratu slobody, stretávania sa, nemožnosť chodiť do kostola, stratu možnosti vzdelávania sa so spolužiakmi. Vnímajú ju ako boj, v ktorom sa snažíme vyhrať a snahu o záchranu ľudí.

            Nad zamyslením sa, čo nám dala pandémia, odpovede žiakov boli obsiahlejšie:

            „Poukázala na upozornenie, aby sme sa zamysleli nad životom, aby sme sa polepšili, mali sa radšej a dala mi viac času s rodinou.“ K.Š.

            „Dala mi viac času na veci, ktoré potrebujem.“

            „Dala mi uvedomenie si toho, že si mám viac vážiť ľudí, viac komunikovať s rodinou a rozprávať sa o tom, čo nás čaká.“

            „Dala mi uvedomenie si toľkých maličkostí, ktoré sú vzácne, ako stretávanie sa s rodinou, priateľmi, či vážiť si účasť na sv. omši, tiež je pre mňa poučením začať si vážiť veci, ktoré nemusia byť samozrejmosťou.“

            „Dala mi to, že si mám vážiť to, čo máme a nebrať to ako samozrejmosť, pretože nikdy to nebude stále tak, ako to bolo predtým. Nevážila som si strávený čas s rodinou, kamarátmi, teraz som rada aj za krátku chvíľku s nimi. Dala mi aj to, že som viac s mojou rodinou.“  

            „Naučila ma, že vážiť si treba každého človeka, chrániť každého pred vírusom, nielen moju rodinu.“ 

            Žiaci zhodnotili aj potrebu a dôležitosť viery  nielen v ťažkých časoch, či životných skúškach. Jeden z milých odkazov:  „Nestrácajme vieru, že všetko bude dobré, nič netrvá večne.“

            Dnes nám svet ponúka rôzne veci, vsúva rôzne názory, hľadali sme aj odpovede na otázky, čo vidia, či nevidia moje oči. Z odpovedí žiakov vyberáme: „Keď chceme, aby naše oči videli, tak to vidia, ale keď  chceme aby nevideli, tak nevidia.“

            Naše oči vidia všetko, dobro, zlo, ale mali by sme sa snažiť vidieť len to dobré, čo sa nám vždy nedarí.“ „Moje oči vidia Božiu láska a všetky farby.“

            „Vidia veľa ľudí, ktorých covid posadil na smrteľnú posteľ, ľudí, ktorí sa rozdeľujú na dve skupiny, ľudí, ktorých posadla nenávisť ublížiť niekomu.“

            Tieto myšlienky ukončíme básňou žiačky 8.ročníka, Klaudii Šinálovej, ktorá je zamyslením nad tým, čo prežívame dnes. 

            Ľúbim svoju rodinu,

            myslím na ňu každú hodinu.

            Keď aj bočím k čiernej diere,

            rodičia ma vedú k viere.

            Modlitba je útočisko,

            to je naše východisko.

            Nečakali sme, že nám budú chýbať toľké veci, určite uvažujeme nad všetkým, čo prežívame. Slová – zdravie, život, rodina, Eucharistia, viera, sloboda, ľudskosť, priateľstvo, pomoc, vzdelanie našli v mnohých z nás nový hlbší význam. Kiežby aj táto doba bola pre nás darom, kedy opäť nájdeme to, čo sme začali strácať.

            Mnoho žiakov, zvlášť tých starších si uvedomuje dôležitosť vzdelávania v škole. Preto si prajme aj do blížiaceho sa druhého polroka čo najviac dní, kedy budeme v zdraví spoločne objavovať a získavať nielen nové vedomosti, zručnosti, ale aj radosť zo spoločných stretnutí a zážitkov. /MG/

          • Listy pre sv. Jozefa

          • Žiaci  po putovaní so sv. Jozefom mohli napísať listy k sv. Jozefovi. Do Poľska - do Kalisza, kde sa nachádza Svätyňa sv. Jozefa, putuje 21 listov.  Listy budú umiestnené pod zázračným obrazom sv. Jozefa, kde sa už od 17. storočia ľudia modlia k tomuto mocnému orodovníkovi.

            Nech vďačnosť Pánu Bohu za dary, ktorými nás obdarováva a úprimné prosby našich detí smerujúce k orodovníkovi sv. Jozefovi  sú vypočuté, možno nie každá prosba hneď, ale ak je pre spásu našich duší dobrá, určite bude vypočutá v tom správnom čase.

            V triedach prvého stupňa počas adventu bol plagát, na ktorý sme postupne lepili nálepky s udalosťami zo života sv. Jozefa. Týmto plagátom sme odmenili v triede toho, kto splnil najviac úloh počas celého adventu. Ďakujeme za zapojenie sa do aktivít. /MG/

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Vitanová
      • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
      • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
      • IČO: 37810171
      • DIČ: 2021646341
      • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje