• CYBER CYRANO - divadelné predstavenie

          • 30. novembra sa žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili divadelného predstavania CYBER CYRANO zameraného na prevenciu kyberšikanovania v kultúrnom dome v Trstenej.

            Nie si na internete? Ty neexituješ. Hra je inšpirovaná skutočným príbehom, odvážne balansuje medzi divadlom a online chatom a ukazuje, aká tenká hranica existuje medzi divadlom a virtuálnou realitou.

            Hra nastavuje otázky: Či sa v krásnom online svete, za dokonale spracovanými fotografiami, ukrýva naozaj človek, ktorého čakáte? Na sociálnych sieťach mladí nadobúdajú odvahu. Nepociťujú zodpovednosť za to, čo napíšu, často vystupujú anonymne. Veľa krát dostávajú pocit, že môžu niekým manipulovať, ovládať ho a zaroveň všetko tajne a beztrestne.

            Na záver predstavenia vystúpili aj odborníci na danú problematiku. /SG/

             

          • Aj naša škola vie, koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Naša škola sa zapojila do celoslovenskej výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.“ Vďaka Vám  sme vyzbierali 38 krabičiek plných lásky. Veríme, že darčekmi potešíme nejedného dedka či babku a vyčaríme im úsmev na tvári v tak ťažkom období, keď blížiaci sa vianočný čas budú prežívať bez svojich najbližších. Dúfame, že sa táto milá akcia stane aj u nás v škole tradíciou. Všetkým Vám, ktorí ste sa zapojili, patrí veľké ĎAKUJEME./ZV/

          • Požehnanie adventných vencov

          • V piatok 1. 12. 2023 duchovný otec požehnal adventné vence a sviece, ktoré budú počas adventného obdobia súčasťou školských tried.  Adventný veniec nám pripomína blížiace sa Vianoce a jeho sviece symbolizujú nielen štyri týždne adventu, ale aj našu duchovnú prípravu na slávenie Vianoc. Duchovná príprava sa deje každý deň, každú hodinu, doma, ale aj v škole.

            Nech zažaté sviece na adventnom venci rozsvietia aj naše srdcia a pripravia sa na príchod nášho Spasiteľa Ježiša Krista. /MG/

          • Technická olympiáda

          • Vo štvrtok, 23.11.2023, sa na Strednej odbornej škole v Námestove konalo okresné kolo technickej olympiády. Našu školu reprezentovali v kategórii A - Jakub Ondrík a Richard Števuliak (9.ročník). V kategórii B Matej Šimaľa (7. ročník). Chlapci riešili vedomostný test a v praktickej časti zhotovili výrobok podľa postupu. Matej Šimaľa získal 1. miesto a postúpil na krajské kolo. Blahoželáme /DS/

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok...

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            V tomto predvianočnom čase sa naša škola zapája do aktivity  pod názvom  Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Ide o dobrovoľnú zbierku, ktorá sa  momentálne realizuje v mestách a obciach po celom Slovensku. Princíp spočíva v tom, že v krabici od topánok darujete rôzne maličkosti, ktoré potešia seniorov v domove dôchodcov. K tomu potrebujeme aj Vašu pomoc. Veľmi túžime naplniť ich srdcia láskou a pocitom, že na nich niekto myslí.

            Ak by ste sa chceli zapojiť a pomôcť, prineste krabice svojim triednym vyučujúcim alebo do zborovne do 30. 11. 2023.

            Všetky potrebné informácie ako naplniť krabičku nájdete na letáku. Nezabudnite vrchnú a spodnú časť krabičky zabaliť oddelene.

            Vopred Vám z celého srdca ďakujeme.

          • Bubnovačka 2023

          • Desiaty ročník podujatia „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť 2023!“ sa konal na Slovensku pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. Dňa 20.novembra o 10 hodine sa viac ako 140 000 detí na Slovensku a v Čechách sa spojilo a spoločne bubnovali, aby sme ich my, dospelí, počuli. Pretože ticho deti pred násilím neochráni. 

            Naši žiaci bubnovali spoločne s učiteľmi v telocvični, aby hlas detí bolo lepšie počuť. Vyjadrili sme tak hlasné NIE násiliu na deťoch.


          • Zážitková prednáška s pani doktorkou

          • Detská pani doktorka Šebová  priblížila deťom prvého stupňa čo ich čaká pri preventívnej prehliadke. Deti zistili, že sa nemusia vôbec báť. Mnoho úkonov si spolu s pani doktorkou  a pani sestričkou mohli skúsiť : meranie zraku, tlaku, počúvanie srdiečka, pozeranie do uška, či hrdla, skúšanie hmatom bruška, meranie váhy a výšky....

            Veľmi pekne ďakujeme pani doktorke aj pani sestričke za názorné ukážky a informácie, ktoré sú užitočné a návšteva v ambulancii už nebude pre deti strašiakom.

             

          • Vesmír očami našich štvrtákov

          • Vesmír, to nekonečné a tajomné územie, ktoré ľudstvo fascinuje už celé veky. Aj na hodinách prírodovedy sme sa venovali tejto úžasnej téme, o ktorej sa dá veľa diskutovať, v nej objavovať a bádať. Štvrtáci sa dozvedeli mnoho nových informácií, pozreli si náučné videá, znázornili pohyby Zeme, vymodelovali súhvezdia a konečným výsledkom boli ich projekty o vesmíre.

          • Žiacka diskotéka

          • K školskému životu patria povinnosti, no dobre padne aj zábava. Deviataci si pre všetkých žiakov pripravili večernú diskotéku, vo štvrtok 16.11.2023. Dobrá hudba, chutné občerstvenie, výborná tombola a súťaže nám spríjemnili spoločne strávený čas. Dobre vytancovaní sme sa tešili na predĺžený vikend. Ďakujeme za pekný večer. /DS/

          • Výhra prvákov

          • Žiaci prvého ročníka boli veľmi milo prekvapení výhrou v časopise Zvonček. Za svoje krásne obrázky a splnené úlohy získali krásnu knihu a každý žiak dostal diplom. /DJ/

          • Popoludnie so svätými

          • 13. novembra bolo pre žiakov 1. stupňa pripravené popoludnie so svätými. Deti, ktoré prišli, privítali žiaci v kostýme nejakého svätca a zároveň sa im predstavili v hádankách – porozprávali im udalosti zo života konkrétneho svätca. Medzi postavami, ktoré spoznávali, boli známe aj pre mladších žiakov, ako sv. Jozef, Panna Mária, sv. Terezka, sv. Mikuláš, sv. Martin, sv. Veronika, ale predstavili sa im aj iné sväté sv. Kristína, sv. Faustína Kowalska, sv. Filoména, sv. Mária Goretti, bl. Anna Kolesárová.

            Svätých je ako hviezd na nebi, buďme jednou z nich. Dôležité je chcieť. Carlo Acutis, ktorý zomrel ako 15 ročný a dnes je už blahoslavený, povedal: „Aj ty by si sa mohol stať svätým. Treba to chcieť celým srdcom a ak po tom netúžiš, musíš o to naliehavo prosiť Pána.“

            Sv. Matka Tereza zas povedala: "Svätosť nie je luxus pre niekoľkých vyvolencov, ale tvoja a moja jednoduchá povinnosť.“  

            Každý je pozvaný kráčať cestou svätosti, preto deti výzvu kráčať cestou svätosti potvrdili odtlačkom prsta na pripravený plagátik.

            Čo môžem robiť preto, aby som bol/a svätý/á? Predstavili sme si aj cestu, ktorú nám ponúka sv. otec František, ako byť svätým. Spoznávať Božiu lásku a nasledovať Pána Boha celým svojím srdcom, venovať svoj život službe iným, mať radosť v srdci a odovzdávať ju iným, žiť podľa blahoslavenstiev,..

            Deti sa zahrali pexeso, kvarteto s témou život svätých, vymaľovali si obrázky, spoločne sme si zaspievali a zatancovali.

            Ďakujeme všetkým prítomným za účasť, tým, ktorí pripravovali toto podujatie, aj tým, ktorí prišli prežiť hodinku dňa trošku inak a všetkým nám prajeme, aby sa nám darilo kráčať cestou svätosti. /MG/

          • Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu jesennú dekoráciu

          • Jeseň je ako stvorená na trávenie času v prírode a v záhrade, kde pre jej pestrosť je vždy čo obdivovať. Aby sme jej krásy mohli obdivovať aj na našej škole, vyhlásili sme v uplynulých dňoch súťaž o najkrajšiu jesennú dekoráciu.

            Žiaci spolu s rodičmi a pani učiteľkami vytvorili veľmi veľa krásnych jesenných dekorácií, ktoré skrášlili priestory školy. Sú vytvorené z prírodných materiálov, dreva, kvetov, jesenných plodov a pod.

            Žiaci školského parlamentu mali preto veľmi ťažkú úlohu, aby spomedzi všetkých vybrali tú naj, ale napokon sa rozhodli takto:

            1. STUPEŇ:

            1. miesto: Agáta Havrilová - 1.A

            2. miesto: Paulína Karasová -1. A, Adam Ondrík - 3. A

            3. miesto: Roland Pisoň - 3. A, Dárius Jantačka - 1. A

             

            2. STUPEŇ:

            1. miesto: Sofia Čaklošová - 6. A

            2. miesto: Diana Gareková - 5. A, Žiaci 7. A triedy

            3. miesto: Gabriela Šprláková- 5. A, Martin Mlkvik -  6. A

            Všetkým žiakom patrí veľká pochvala za zručnosť a kreativitu. Všetky dekorácie boli nádherné, a tak i žiaci, ktorí sa neumiestnili, získali sladkú odmenu. /ZV/

             

          • Deň vedy a techniky

          • Vo štvrtok, 9. novembra 2023, navštívili žiaci ôsmeho ročníka Strednú priemyselnú školu informačných technológií Ignáca Gessaya na Medvedzí. Študenti si pripravili prezentáciu študijných odborov, žiacke projekty. Vyskúšali sme si programovanie počítačových sietí, navrhovanie internetových stránok, 3D tlač výrobkov. Študentky prezentovali kybernetickú bezpečnosť, počítačovú grafiku, Micro:bity. Spoznali sme technické odbory , ktoré môžu žiaci v budúcnosti študovať.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

          •  

            Dňa 17. 10. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry v kategórii C, ktorého sa zúčastnilo 11 žiakov z 8. a 9. ročníka. Súťažili títo žiaci: Romana Ďobeková, Alica Fukasová, Marián Mrzena, Sabína Paveleková, Daniel Randiak, Viktória Šefčíková, Nella Gazdíková, Timea Lacková, Sarah Kameníková, Jakub Ondrík a Richard Števuliak.

            Súťaž pozostávala z 3 častí:

            1. časťonline test, ktorý bol pripravený Slovenskou komisiou OSJL

            2. časť- transformácia textu, v ktorej žiaci preukázali schopnosť písať tvorivo

            3. časť- rečnícky prejav na zadanú tému, pričom žiaci museli predniesť najmenej 10 viet naspamäť, využiť znaky rečníckeho štýlu a uplatniť prvky verbálnej a neverbálnej komunikácie

            Komisia zložená z vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry mala ťažkú úlohu pri hodnotení a vyhlasovaní výsledkov súťaže. Umiestnenie žiakov bolo nasledovné:

            1. miesto Sarah Kameníková – 9. A

            2. miesto – Daniel Randiak – 8. A

            3. miesto – Nella Gazdíková – 9. A

            V okresnom kole, ktoré sa uskutoční 15. 11. 2023 v Základnej škole P. O. Hviezdoslava v Trstenej, nás bude reprezentovať Sarah Kameníková. Sarah blahoželáme a držíme jej palce. Veľká pochvala patrí aj ostatným súťažiacim žiakom, ktorí prejavili svoju odvahu a vedomosti. /ZV/

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • ​​​​​​26.október 2023​​​​

             

            Šálku voňavého čaju, sladké koláče, vľúdnu tvár, ruku, ktorá vie tak nežne pohladkať … A veľké srdce plné lásky! Stará mama, starý otec, to všetko u vás vždy nájdeme ... a preto vás máme tak radi.

            Práve z tejto príležitosti naši žiaci z materskej a zo základnej školy uvili pre svojich starkých kytičku piesní, tancov a scénok ako prejav svojej lásky a poďakovania za ich pohladenie, úsmev a čas, ktorý im s láskou venujú.

            Milým príhovorom ich pozdravil aj p.starosta Mgr.Dušan Kovaľák, ktorý im zaželal hlavne veľa zdravia a lásky v kruhu svojich najbližších. /zrš./

          • Burza povolania

          •  V Nižnej 17.10.2023 sa konal už  20. ročník Burzy povolaní, na ktorom sme sa spolu s deviatakmi zúčastnili. V sále v Rotunde sa prezentovali žiaci a pedagógovia stredných škôl a gymnázií z blízkeho aj vzdialeného okolia. Okrem nich žiaci mohli rozprávať aj so zamestnávateľmi, ktorí poskytujú duálne vzdelávanie. Veríme, že aj týmto spôsobom mohli žiaci bližšie spoznať konkrétne stredné školy, o ktorých uvažujú vo svojom ďalšom profesijnom smerovaní. /MG/

          • Misijný týždeň

          • Celý týždeň od 16.10.-20.10.2022 sme v škole prežívali v misijnom duchu. 

            Mottom tejto misijnej nedele bolo: „Kráčajme po ceste s horiacim srdcom.“ Sme pozvaní kráčať s horiacim srdcom a deliť sa o bohatstvo viery s nadšením. Pápež František nás pozýva, aby sme boli misionármi na mieste, kde žijeme. Misia je radostná. Aj my môžeme pomáhať iným deťom na celom svete modlitbou a delením sa. Sú to dva spôsoby, ako sa stať deťmi, ktoré pomáhajú deťom.

            Ako kresťania máme všetci poslanie – zdieľať Božiu lásku s celým svetom. Nikto nie je príliš mladý ani príliš malý na to, aby sa na tom nemohol podieľať. Prostredníctvom Misijného diela detí sa deti na celom svete modlia a delia navzájom v jedinečnej výmene lásky a priateľstva

            Do realizácie sa zapojili žiaci z krúžku Aktívne a kreatívne a zo Žiackeho parlamentu. Deti počas celého týždňa pred vyučovaním a počas veľkej prestávky predávali koláče, ktoré doma upiekli samé alebo s pomocou rodičov. Ukázali, že si vedia poradiť aj pri príprave jednoduchých koláčov, lievancov, palaciniek,....

            Každý deň sme vnímali potreby ľudí iného kontinentu. Všetci žiaci boli pozvaní podporiť túto myšlienku farbou oblečenia symbolizujúcou kontinent. Obliekali sme sa do misijných farieb, v pondelok do žltej farby, ktorá symbolizuje Áziuv utorok do červenej farby  symbolizujúcej Amerikuv stredu do bielej farby symbolizujúcej Európuvo štvrtok do modrej farby symbolizujúcej Austráliu a Oceániu a v piatok do zelenej farby symbolizujúcej Afriku. Deti, ktoré predávali koláče okrem farby oblečenia si obliekli šatstvo typické pre konkrétny kontinent.

            V stredu sme sa zapojili do celosvetovej aktivity Milión detí sa modlí ruženec, a počas hodín náboženskej výchovy sme sa pomodlili ruženec.

            V piatok sme mali na škole misijný jarmok, na ktorom deti predávali svoje výrobky, hračky, sošky, bižutériu, rôzne drobnosti,  ktoré doniesli a tak ešte viac sa učili podeliť s druhými. Darovali svoju hračku, aby výťažok z nej putoval na misie.

            Každý deň cez školský rozhlas sme si vypočuli niečo o misiách, predstavili krajinu Benin, a pomodlili sa za ľudí žijúcich na konkrétnych kontinentoch.

            Okrem toho v poobedných hodinách sa nám podarilo upiecť, zabaliť 260 medovníčkov, na každom bol citát tohtoročnej misijnej nedele. Deti rozdávali tieto medovníčky na misijnú nedeľu po svätých omšiach veriacim našej farnosti, aby poďakovali za ich príspevok na misie.

            Cez edupage sa žiaci zapojili do riešenia kvízu o misiách a krajine Benin. Tí najlepší dostali misijný ruženec.

            Ďakujeme všetkým za trpezlivosť, rodičom, žiakom zo Žiackeho parlamentu, z krúžku Aktívne a kreatívne a každému ochotnému za pečenie a predaj koláčov. Ďakujeme za každý príspevok, ktorým ste podporili misie. Spolu sa nám podarilo vyzbierať 355 €. Pán Boh zaplať!

            Fotografie z celého týždňa si môžeme pozrieť vo fotogalérii Misijný týždeň./MG/

          • Hovorme o jedle

          • - je súťažno - vzdelávacia aktivita, ktorá sa koná každoročne. V utorok, 17.10.2023, si žiaci ôsmeho ročníka pripravili zaujímavé úlohy na tému: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov. Žiakov prvého stupňa čakali rozmanité úlohy , ktoré riešili v skupinách. Zábavnou formou si precvičili svoje vedomosti, zručnosti a zmysly. 

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Vitanová
      • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
      • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
      • IČO: 37810171
      • DIČ: 2021646341
      • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje