• Naša trieda číta

          • Naša trieda číta – je program, do ktorého sa zapojili žiaci našej školy spolu so svojimi pani učiteľkami.

            Podstatou programu je vytvorenie triednej knižnice a čítanie kníh nielen doma, ale aj v škole počas prestávok, zároveň si vymieňať názory na prečítané knihy. Cieľom programu je vzbudzovanie záujmu o knihy a čítanie. Veríme, že sa deťom budú knihy páčiť a častejšie navštívia aj školskú knižnicu. /DJ/

          • Advent so sv. Jozefom

          • 28.11.2021 sa začal advent – obdobie, počas ktorého sa pripravujeme na Vianoce. Tohtoročný advent budeme prežívať spolu so svätým Jozefom. Začali sme obdobie radostného očakávania, prípravy na Narodenie Pána. Advent je tu na to, aby sme našli cestu k Pánu Ježišovi, aby sa narodil v našich srdciach.

            Prostredníctvom prorokov Boh prisľúbil príchod Mesiáša. Prorok Micheáš hovoril, že Mesiáš bude potomkom Dávida. A tak sa aj stalo, lebo práve z Dávidovho rodu pochádza pozemský pestún Pána Ježiša – svätý Jozef, ktorý sa staral o Pána Ježiša. Staral sa o Pannu Máriu a o Pána Ježiša, preto heslom našej prípravy bude:

            Svätý Jozef strážca pokladov, oroduj za nás!

            V prvý deň 29.11. sme si na plagát nalepili prvú nálepku, na ktorej je Svätá rodina – hlavní protagonisti adventnej prípravy: Pán Ježiš, Panna Mária a Strážca pokladov – svätý Jozef. 

            Dnes zverujeme do ochrany svätého Jozefa všetkých rodičov, kňazov, tých, ktorí plnia vychovávateľskú úlohu v Cirkvi a v spoločnosti.

            Modlitba Svätého Otca Františka:

            Slávny patriarcha sv. Jozef, ktorého moc dokáže urobiť možnými veci nemožné, príď mi na pomoc v týchto chvíľach úzkosti a ťažkostí. Vezmi pod svoju ochranu situácie také ťažké a náročné, ktoré ti zverujem, aby mali šťastlivé vyriešenie. Môj milovaný Otec, všetku svoju dôveru vkladám do teba. Nech sa nepovie, že som ťa vzýval márne; a pretože ty všetko môžeš u Ježiša a Márie, ukáž mi, že tvoja dobrota je taká veľká ako tvoja moc. Amen.

            Úloha: Daj si predsavzatie na Adventné obdobie

            Každý deň prostredníctvom edupage budeme posielať materiál na každý deň, úlohu a otázku pre tých, ktorí sa chcú zapojiť.

            Prajeme požehnaný čas adventu. /MG/

          • Dištančné vzdelávanie žiakov 2.stupňa od 30.11.2021

          • Na základe vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne, od 30.11.2021, t.j. od utorka, prechádzajú žiaci 2.stupňa na dištančné vzdelávanie podľa platného rozvrhu.

            Ďalšie informácie budeme aktualizovať prostredníctvom portálu Edupage.

                                      PaedDr. Štefan Viktor, riaditeľ školy

            Vyhláśka RÚVZ DK.pdf

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy

          • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.

          • Výtvarné súťaže

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do súťažno-vzdelávacích aktivít v rámci projektu Hovorme o jedle.

            Šikovnosť sme prezentovali v dvoch oblastiach- výtvarnej súťaži Chutné maľovanie a v literárnej súťaži Najzdravšie ovocie a zelenina rastie za rohom.

            Na hodinách výtvarnej výchovy žiaci maľovali na tému Zelenina, ovocie a orechy z našich sadov. Najkrajšie práce odovzdali Daniel Randiak a Vanesa Hrkľová zo 6. A triedy, Aneta Lacková a Sarah Paľovová z 8. A triedy.

            Alica Fukasová zo 6. A triedy vytvorila o ovocí a zelenine báseň.

            Aj keď sa našim žiakom nepodarilo umiestniť na popredných miestach, určite  si zaslúžia naše poďakovanie. Prajeme im ešte veľa tvorivých nápadov.

            Ďalšou výtvarnou súťažou, do ktorej sa naši žiaci zapojili je výtvarná súťaž Ekoposter. Jej vyhlasovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a organizátorom je mesto Trstená. Cieľom súťaže je podnecovať myslenie žiakov, aby videli, mysleli a konali ekologicky. Žiaci svojimi prácami poukázali na stav životného prostredia a spôsoby jeho zlepšenia. Pár pekných posterov vytvorili žiaci 8. a 9. ročníka. Výtvarné práce sme odovzdali a netrpezlivo čakáme na vyhodnotenie súťaže. /zv/

          • Šarkaniáda žiakov 1.stupňa

          • V ktorej krajine šarkan vyletel na oblohu celkom po prvýkrát? Bolo to v Číne. Prvý papierový drak však nebol žiadnou detskou zábavkou, ale strategickým vojenským nástrojom. Generál Han Hsim ním v 2. storočí pred n. l. odmeral vzdialenosť, ktorú musí jeho vojsko podkopať pod zemou na prekonanie obrany nepriateľa. Prvé zvesti o šarkanoch do Európy priniesol Marco Polo a od 16. storočia sa tu začali udomácňovať.

            Aj na našej škole nesmú jeho pestré farby, charakteristické kontúry a dlhokánsky chvost chýbať na oblohe. Žiaci 1.stupňa teda využili krásne jesenné dni, aby prevetrali svojich krásavcov a okrášlili oblohu týmito pestrofarebnými zvieratkami. Na tradičnom kopci sa dosýta popreháňali, ponaháňali a samozrejme nadýchali čerstvého vzduchu. /mb/

          • Pracovať s časopisom sa oplatí

          •  

            Tentokrát sa usmialo šťastie za odpovede do časopisu Rebrík na Mateja Dreveňáka z 3. ročníka, ktorý sa potešil krásnej odmene, knihe Drobci. /DJ/

          • 100. výročie úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava

          • Práve dnes uplynulo 100 rokov od úmrtia najvýznamnejšej osobnosti literárneho a kultúrno – spoločenského života na Slovensku Pavla Országha Hviezdoslava, slovenského básnika, dramatika, spisovateľa, prekladateľa a právnika. V prvom rade najväčšieho a najvýznamnejšieho predstaviteľa realizmu.

            P. O. Hviezdoslav pochádzal z rodiny zemana, garbiara a roľníka.Obaja jeho rodičia pochádzali zo zemianskeho rodu. Básnik mal štyroch súrodencov – dvaja z nich v mladom veku zomreli. Vyrastal vo Vyšnom Kubíne.Vyštudoval gymnázium v Miškovci i Kežmarku a kolégium v Prešove. Po skončení štúdia práva pokračoval ako pomocný advokát v Dolnom Kubíne a Turčianskom sv. Martine.

            V staršom veku sa venoval už iba literárnej činnosti. Jeho najvýznamnejšie diela: Sonety, Krvavé sonety,  Hájnikova žena, Herodes a Herodias, Zuzanka Hraškovie.

            Pozývame zapojiť sa do súťaže v literárnej tvorbe: Napíš báseň alebo príbeh, či úvahu (zamyslenie) na niektorú z tém:

            1. Čo mi dala, čo mi vzala pandémia
            2. Pohľad spod klobúka
            3. Čo vidia – nevidia moje oči
            4. Hlas srdca
            5. Hlas prírody

            Tešíme sa na vaše práce, ktoré treba odovzdať do 15.11.2021 triednej pani učiteľke alebo členovi parlamentu. Hlavnou výhrou je kniha. Na dolnej chodbe je nástenka venovaná tejto vzácnej osobnosti.

            Počas celého týždňa si môžeme pozrieť aj relácie v televízii, či vypočuť v rozhlase. Výber z programu si môžete pozrieť tu. /MG/

          • Poďakovanie starkým

          • Každé ročné obdobie má svoje čaro, jedinečnosť a neopakovateľnosť. Tak je to aj s ľudským životom. Na rozdiel od prírody človek má možnosť prežiť tie svoje ľudské obdobia len raz za celý život. Jeseň života si každoročne pripomíname v októbri.

            Pani umelkyňa Jeseň vytvára očarujúce diela. Takýmto umeleckým dielom je aj človek vo svojej jeseni života. Formoval ho majster ŽIVOT skúškami, radosťami, ale aj starosťami.

            Milí naši starí rodičia, hoci sme sa v októbri nemohli stretnúť osobne a poďakovať Vám za všetko, čo pre nás robíte, čím pre nás ste. Vytvorili sme pre Vás krátke video s básňami, scénkou, piesňami, ktorými sme Vás chceli potešiť, vyjadriť Vám našu vďačnosť a úctu. Vaše vnúčatá

          • Vyhodnotenie aktivít a práce žiakov

          • V mesiaci október sme mali niekoľko aktivít, súťaží pre našich žiakov, ktoré si pripravil Žiacky parlament dodržujúc nariadenia a opatrenia v súvislosti s pandémiou.

            Deň jazykov – počas tohto dňa sme si pripomenuli dôležitosť učenia sa jazykov a žiaci vypracovávali kvíz. Za ich usilovnosť boli odmenení cukríkom.

            Mesiac úcty k starším – pri tejto príležitosti žiaci mohli kresliť obrázky, tvoriť básne. Odmenu získali: René Ťapaj (1.A), Daniela Tarčoňová (2.A), Simona Matušisková (5.A), Lukáš Pajung (4.A).

            Misijný týždeň – najmladší maľovali obrázky k príbehu o zázračnej pomoci sv. Jozefa pri postavení schodov v kostole. Pre žiakov bol pripravený kvíz online formou (kvôli karanténe) aj papierovou formou. Do kvízu sa zapojilo veľa detí a vyskúšali si, čo si zapamätali z hlásení v školskom rozhlase. Vyžrebovali sme z každej triedy niekoľko detí, ktoré získali sladkú odmenu.

            Počas misijného týždňa sme mali aj farebný týždeň, zapojila sa každá trieda. Výsledky boli veľmi podobné – farebnosť tried bola  90 %, o čom svedčia aj fotografie detí. Ďakujeme, že aj farbou oblečenia sme podporili myšlienku každého dňa v rámci misijného týždňa.

            Počas celého týždňa prebiehala aj zbierka, v rámci ktorej sme vyzbierali 105,10 €. Pán Boh zaplať za každý príspevok! (MG)

          • Tretiaci a  Maxík

          • Žiaci prvého stupňa si už roky radi objednávajú časopisy, ktoré čítajú nielen na hodinách, ale niektorí aj doma. Radi sa zapájajú do súťaží, kreslia obrázky a plnia úlohy. Často ich snaha býva aj odmenená. Tento raz sa šťastie usmialo na tretiakov a z redakcie časopisu Maxík im za ich odpovede prišla odmena v podobe diplomov a CD. Veľmi sa potešili výhre a vypočuli si pekné pesničky.

            Prajeme, aby sa im aj naďalej darilo a s chuťou sa púšťali do čítania. /DJ/

          • Misijný týždeň - Amerika

          • V posledný deň misijného týždňa sme mysleli na obyvateľov Ameriky. Pri príchode do školy nás žiaci vítali v oblečení typickom pre Mexiko.

            Mnohí ľudia si Ameriku, resp. USA vykresľujú ako vysnívanú krajinu. Je pravdou, že ak je človek úspešný a má aj trochu šťastia, dokáže tu preraziť a žiť spokojný život. Avšak, aj tu nájdeme ľudí, s ktorými sa osud nemaznal a či už svojím, alebo pričinením iných, sa im jednoducho nedarí. Vo fotogalérii uvidíme príbeh muža Terryho, ktorý si postavil stan za mestom, príbeh dvoch trojročných chlapcov, ktorých rodiča po úniku ropy stratili prácu, príbeh bratrancov, ktorí prišli o prácu po hurikáne Katrina, príbeh dievčat, ktoré žijú v jednej z najchudobnejší štvrtí Južnej Dakoty.

            Aj v tento deň sme si dali úlohu spojenú s misionárskym poslaním – rozprávať o láske skutkami, k čomu nás pozýva aj apoštol Pavol v liste Jánovi.

            Pri modlitbe desiatku ruženca za ľudí v Amerike, za misionárov, za našich chorých spolužiakov, ich rodiny, za našich birmovancov sme sa v krátkej úvahe zamysleli nad otázkou, kde sú Božie ruky, keď je na svete toľko bolesti, plaču, katastrof. Boh každému z nás odpovedá: „Ja som stvoril tie tvoje...“ Stvoril som tvoje ruky, ty si mojimi rukami v tomto svete, aby si potešoval, utieral slzy, prinášal lásku, budoval spoločenstvo. Svet je dnes v tvojich rukách!“ Nech toto posolstvo je takým vyvrcholením nášho misijného týždňa. /MG/

          • Misijný týždeň - Austrália a Oceánia

          • V rámci misijného týždňa sme si vo štvrtok modrou farbou oblečenia pripomenuli Austráliu a Oceániu aj s problémami, s ktorými tu zápasili. 

            Tiež sme sa zamysleli nad tým, čo znamená ísť na misie. Zbaliť kufor, nastúpiť do lietadla a prejsť niekoľko tisíc kilometrov? To by bolo málo. Odísť na misie znamená žiť nový spôsob života na miestach, kde sa dostanem možno iba na lietadle, ale aj na miestach, kde sa dá dostať pešo, na bicykli. Teda už doma máme žiť naplno misionárskym zápalom.

            Aj dnes prežívame chudobu zdravia, úcty, lásky, nádeje. Každý z nás je pozvaný vykročiť na cestu k človeku. Ako? Buďme vnímaví, nechajme viac hovoriť skutky ako slová.

            Úloha na dnes: Vykročme na cestu k druhému, žime misie u nás doma, zaujímajme sa o druhých okolo nás, dajme si záväzok povedať niekomu v našom okolí slová, ktoré potešia. /MG/

          • Misijný týždeň - Afrika

          • V stredu 21.10. 2021 pri vstupe do školy nás žiaci vítali v typickom oblečení pre Afriku. Afriku sme si pripomenuli nielen farbou oblečenia, ale aj školským hlásením.

            Do aktvitiy sa nám zapájajú aj naši žiaci, ktorí sú na dištančnom vzdelávaní, a podporujú nás farbou oblečenia, z čoho sa veľmi tešíme.

            Na plagáte misijnej nedele, sa nachádza dievča, ktoré naberá vodu do bandasiek. V kraji Samburu prejdú ľudia za vodou osem kilometrov pešo a váha bandasiek s vodou je 20 kg.

            Voda je aj prvým krokom evanjelizácie – bez nej nemožno robiť nijakú aktivitu. Hodnota vody je neopísateľná. Zbierka z misijnej nedele zo Slovenska pôjde pre Keňu. Všetci sme dostali výzvu – uvedomiť si dar vody, ktorý máme a šetriť s ňou.

            V prípade záujmu ponúkame link na film o misionárovi v Afrike. https://www.youtube.com/watch?v=7TN59UqW83k  /MG/

          • Misijný týždeň - kontinent Európa

          • V utorok 19.10.2021 sme sa zamýšľali nad potrebou misií a chudobou na našom kontinente. Vo vestibule budovy nás vítali dievčatá oblečené v kostýmoch charakteristických pre dve krajiny – Slovensko a Španielsko.

            Boli sme oblečení v bielej farbe, lebo táto farba označuje farbu pleti nás Európanov. Tiež sme si povedali, kto je misionár, a čo je jeho úlohou.

            Misionár je ten, kto má i snahu i odvahu nasledovať apoštolov radosti. Všetci sme povolaní byť misionármi. Misia sa začína u každého z nás. Tu a teraz. Nielen tým, že sme štedrí, ale tým, že sme šťastní vďaka viere v Pána Boha, ktorá nás učí byť účastnými života v Božom kráľovstve. /MG/

          • Misijný týždeň - kontinent Ázia

          • V pondelok 18.10.2021 sme začali prežívať misijne. Už pri vchode sme žiakov a učiteľov vítali v typickom oblečení pre Čínu. Do školy sme prišli v žltej farbe, ktorá pripomína pleť obyvateľstva Ázie. Na tomto kontinente žije väčšina obyvateľstva celého sveta.

            Taktiež sme sa zapojili do aktivity Milión detí sa modlí ruženec, ktorá prebieha na sviatok svätého Lukáša Evanjelistu, ktorý ako jediný z evanjelistov sprostredkoval udalosti z Ježišovho detstva a podľa tradície mal blízky vzťah k Panne Márii. Tento rok sme sa obzvlášť modlili za ukončenie pandémie koronavírusu, za misionárov a všetkých ľudí, za našich chorých spolužiakov a našich birmovancov.

            Pápež František zasvätil tento rok 2021 osobitným spôsobom svätému Jozefovi, ktorý prežil strach, rôzne prekážky, dokáže nás pochopiť a pomáha nám. O zázračnej pomoci sv. Jozefa sme si prečítali príbeh, ktorý sa udial v hlavnom meste Mexika, kde pri dokončovaní stavby kostola sa zistilo, že sa zabudlo na schody na chór. Po modlitbách k svätému Jozefovi zaklopal na dvere neznámy muž, ktorý postavil točité schody, ktoré sú majstrovským dielom.

            V mesiaci október nás ruženec ako schody povedú k Svätej rodine. /MG/

          • Misijný týždeň

          • Týždeň od 18.10. do 22.102021 budeme prežívať v misijnom duchu. Priblížime si potrebu misií, misijnej nedele, úlohu Pápežských misijných diel.

            Povzbudení slovami a príkladom sv. Terezky, ktorá chcela ísť na misie, ale zdravotný stav jej to nedovolil, no napriek tomu sa stala patrónkou misií, lebo obetovala chorobu, ťažkosti, modlitby za kňazov, ktorí sú na misiách, aj my počas celého týždňa sa budeme snažiť obetovať Nebeskému Otcovi naše ťažkosti, radosti a modlitby za všetkých, ktorí to potrebujú – za misionárov, za našich birmovancov, za chorých spolužiakov a ich rodiny.

            Počas celého nasledujúceho týždňa budeme môcť prispieť do pokladničky, ktorá sa bude nachádzať na prízemí hlavnej budovy pri zborovni vždy ráno od 7.45 do 8.00 hod. Za finančný príspevok si budeme môcť zobrať cukrík, ktorý svojou sladkosťou symbolizuje veľkodušnosť a dobrotu srdca, ktoré je ochotné pomáhať.

            Každý deň si budeme farbou oblečenia a krátkym školským hlásením pripomínať jeden kontinent. V pondelok začíname žltou farbou, ktorá pripomína pleť obyvateľov Ázie. V tento deň sa zapojíme aj do aktivity Milión detí sa modlí ruženec, ktorú organizuje organizácia Kirche in Not. O 9.00 hod. sa pomodlíme ruženec, a tak sa pridáme k všetkým deťom na svete, ktoré sa budú v tomto čase modliť.

            V utorok bielou farbou (farbou pleti) si pripomenieme nás Európanov, v stredu zelená farba, ktorá symbolizuje zelené tropické africké pralesy nás vovedie v spoznávanie Afriky, vo štvrtok bude modrá farba, ktorá symbolizuje oceány, ktoré obklopujú Austráliu a Oceániu, v piatok si priblížime Ameriku, preto prídeme v červenej farbe, ktorá zobrazuje pleť Indiánov. /MG/

          • Účelové cvičenie

          • V čase zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie na našej škole sme sa rozhodli uskutočniť podujatie - aktivitu v otvorenom priestore, v prírode.  Pre žiakov 5.-9.ročníka sme zorganizovali 1.účelové cvičenie, ktoré by preverilo vedomosti a praktické návyky žiakov získané pri výuke učiva OČAP (ochrana človeka a prírody) v rôznych oblastiach -  zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana, výchova k slušnému a bezpečnému správaniu sa v prírode. Zvolili sme turistický pochod do blízkeho okolia školy, popri cyklotrase do hladovského chotára, ktorý bol doteraz žiakom menej známy. Počasie nám prialo, jeseň sa predstavila v plnej paráde - od chladného hmlistého rána až po krásny slnečný, relatívne teplý, októbrový deň.

            Trasa pochodu bola cca14km, ktorú žiaci hravo zvládli, až na niektorých, ktorí si zvolili nie celkom vhodnú turistickú obuv. 

          • Naša škola sa počas dvoch týždňov zapojila do celoslovenskej kampane,

          • ktorej cieľom bolo :

            • priniesť radosť z cesty do školy
            • zvýšenie fyzickej aktivity a zlepšenie zdravia žiakov
            • povzbudenie záujmu žiakov o dochádzanie do školy na bicykli, kolobežke
            • zníženie motorovej dopravy a zápch v okolí škôl

            Do kampane s mottom „Netrávme v aute večnosť“ sa počas dvoch týždňov (27.9.2021 – 8.10.2021) zapojilo 141 žiakov z deviatich tried a na bicykli alebo kolobežke prišli do školy 767-krát (prehľad v tabuľke). Najaktívnejšiu triedou bola 4.A.

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Október nie je len obdobím jarmokov a prípravy pôdy na zimné obdobie, ale aj mesiacom úcty k starším. Každý z nás si občas rád spomenie na zážitky so starými rodičmi, rozvoniavajúce sa buchty na stole vždy, keď prídeme na návštevu a momenty, ktoré zažívame vždy, keď sa s nimi stretneme. Každý z nás má tieto momenty vryté v srdci, prežívame ich s vďačnosťou a vedomím, že sú to zážitky, na ktoré nikdy nezabudneme.

            V tejto dobe svoj voľný čas strávime väčšinu na sociálnych sieťach, hraním počítačových hier, aj keď niektorí ho stále radi strávia so svojimi kamarátmi. Pozývame vás nielen tento mesiac úcty k starším vypnúť sociálne siete a tráviť viac času bez technológii a na miesto toho ho stráviť so svojimi starými rodičmi.  Hlavne by sme si starých rodičov mali vážiť, tráviť s nimi čas, potešiť ich, byť im nápomocní.

            „Starí rodičia držia naše malé ruky len chvíľku, ale naše srdcia navždy“

            Nech v našich srdciach nevyhasne láska, úcta, ochota pomôcť našim starkým.

            Radi by sme Vás pozvali zapojiť sa do súťaží s témou starí rodičia:

            1.stupeň - Nakresli svojich starých rodičov alebo najkrajší zážitok s nimi

            2.stupeň - Napíšte, čo si vážite na svojich starých rodičoch alebo čo vás naučili v živote, či obľúbený zážitok alebo báseň o starkých.

            Žiaci, ktorí sa vzdelávajú doma, môžu fotografie svojich prác poslať cez edupage p.uč.Gerčákovej.

            Básne a obrázky odovzdajte do 14.10.2021 (štvrtok) členovi parlamentu vo svojej triede a žiaci prvého stupňa svojím triednym pani učiteľkám. /MG/

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Vitanová
      • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
      • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
      • IČO: 37810171
      • DIČ: 2021646341
      • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje