• Interaktívne online vzdelávanie Eko Alarm

          • Eko Alarm -  je projekt  zameraný na správne triedenie odpadu. Naša škola je v školskom roku 2022/2023 zapojená do lektorovania, kedy sa žiaci počas celého školského roka postupne dozvedia, čo je odpad, ako vzniká, koľko trvá, kým sa rozloží, ako s ním nakladať a ako ho vôbec nevytvárať. Vzdelávanie je rozdelené do troch modulov. Prvé online stretntie bolo na našej škole 7.10.2022, zamerané na triedenie odpadu. 

             

          • Last wish - činoherná anglicko-slovenská divadelná inscenácia.

          • Žiaci 5. - 9. ročníka sa zúčastnili anglického divadelného predstavenia. Príbeh LAST WISH je aj napriek pesimisticky znejúcemu názvu humorný inšpirovaný rozprávkou Jana Wericha Kráľ mal troch synov. Príbeh bol zaujímavý, využíval sa anglický prejav s použitím atraktívnych dialektov, variabilná scéna, žánrovo rôznorodá hudba a pestré herecké kreácie.

            Na predstavení bola využívaná slovná zásoba a frázy, s ktorými sa študenti môžu stretnúť v reálnom živote.

            Cieľom predstavenia bolo priblížiť cudzí jazyk a pomôcť študentom prekonať zábrany pri jeho aktívom používaní v bežnej komunikácii. Skúseným hercom sa podarilo naše publikum zaujať a udržať pozornosť až do konca.

            /I.L, K.B/

             https://www.youtube.com/watch?v=80gv6fWYbf0&t=5s

          • Október- mesiac úcty k starším

          • Každý mesiac v roku má svoje nenapodobiteľné čaro, svoj význam tak pre prírodu, ako aj pre nás ľudí. Príchod jesenných dní sprevádzaný babím letom a rannými hmlami je typický pre mesiac október, ktorý je venovaný úcte starším.

            Vrásky, strieborný vlas, mozoľnaté dlane a bohaté životné skúsenosti, pestrá paleta veselých i smutnejších udalostí v živote človeka. To je čas zaslúženého odpočinku po statočne vykonanej práci. To je staroba. Staroba nie je choroba. Nie je to koniec životnej aktivity.

            Je to jedna z etáp ľudského života, ktorá čaká na každého z nás.

            Je obdivuhodné, že naše babičky a deduškovia študujú, chodia na výlety, do kina, do divadla, majú čas zájsť s nami do lesa na huby, na liečivé bylinky, nedeľné prechádzky...

            Žijú medzi nami. Stretávame ich na ulici, v autobusoch, v obchodoch.

            Neprechádzajme okolo nich bez pozdravu, bez povšimnutia. Obklopme ich pozornosťou, zaujímajme sa o ich skúsenosti.

            Obdarujme starých ľudí láskou, úctou, slušnosťou, uvoľnením miesta, pomocou v ťažkostiach. Niekedy stačí aj milé slovo a úsmev.

            Skúste aj vy nájsť spôsob ako našim starkým prejaviť úctu a lásku, nie iba jeden deň, či mesiac v roku, ale stále. Aby nemali pocit, že sú zbytoční a niekomu na ťarchu. Aby tá ich jeseň bola pokojná, bez obáv z posledných chvíľ.

            Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším by sme Vás chceli pozvať do súťaží:

            1.  Zavolaj svojej babke, pomôž dedkovi s drevom alebo inými prácami. Ako dôkaz tvojej pomoci a pozornosti sa spoločne odfotografujte a tak zachyťte vaše spoločné chvíle.

            2.  Zapíš spomienky svojich starých rodičov na detstvo a mladosť a napíš krátke rozprávanie s názvom O čom mi rozprávali starí rodičia.

            Vaše fotografie a spomienky starkých pošlite na Edupage p. učiteľke Vorčákovej a žiaci 1. stupňa svojim triednym pani učiteľkám do 21.10. 2022. /ZV/

             

          • Európska noc výskumníkov

          • Aj tento rok sa prezentácia vedy a techniky konala posledný septembrový piatok (30.9.2022) v Žiline. Po rokoch pandémie sme sa opäť reálne stretli s vedou a technikou v praxi. Vyskúšali sme chytiť mikročasticu, počúvať zvuky vychádzajúce z vesmíru, objaviť chémiu okolo nás. Zaujímavé bolo moderátorské štúdio, skladanie hlavolamov, razenie knihovníckeho odznaku. Tiež sme si vyskúšali resuscitovať a zmerať množstvo škodlivín v ovzduší. Bohatý program dopĺňali kvízy a zaujímavé rozhovory.

          • Beseda o zdravej výžive

          • Zdravá strava by mala tvoriť základ nášho jedálnička. Čo považujeme za zdravé, alebo nezdravé nám v stredu, 28.9.2022 vystvetlila výživová poradkyňa Ing. Bc. Lýdia Števaňáková. Dozvedeli sme sa, ako by mal vyzerať tzv. zdravý tanier, koľko energie zo stravy získavame, prečo je dôležité mať vyváženú stravu, kedy a koľko jesť. Venovali sme sa aj nevhodným nápojom (kofeínové, energetické nápoje), ktoré majú veľký vplyv na naše zdravie, najmä zdravie mladých ľudí a detí. Na záver prebehla krátka diskusia. Veríme, že táto dôležitá téma poskytla žiakom nové informácie, ktoré využijú aj v živote.

          • Prvý deň v škole

          • Nový školský rok sme začali svätou omšou, slávnostným otvorením v Kultúrnom dome. Pán riaditeľ privítal všetkých prítomných, hostí, všetkých zamestnancov školy, žiakov a taktiež privítal našich nových žiakov - našich prváčikov, ktorí spolu s rodičmi prvýkrát prekročili prah dverí do školy, kde ich privítala ich prvá pani učiteľka. Do nového roka sme vkročili s nádejou vo všetko dobré ale aj s neistotou budúcnosti. 

            Všetkým prajeme dobre prežitý každý školský deň v tomto školskom roku, deviatakom úspešné prijatie na dobré stredné školy a všetkým veľa trpezlivosti, sily a samozrejme zdravia. /MG/

          • Zmena v poskytovaní dotácií na stravu od 1.7.2022!!!

          • Dňa 01.07.2022 nadobudla účinnosť právna úprava zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“),čím dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na stravu  

            Od šk. r. 2022/2023 bude poskytovaná dotácia na stravu len deťom:

            ·       ak je rodina v hmotnej núdzi,

            ·       ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima,

            ·     ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil nárok na daňový bonus na dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku

             

            Aké potvrdenie je potrebné priniesť na obecný úrad Vitanová pre dotáciu na stravu?

                       Ak je rodina v hmotnej núdzi: Potvrdenie Vám na požiadanie vystaví Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Tvrdošíne, oddelenie hmotnej núdze.

                       Ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima: Potvrdenie Vám na požiadanie vystaví Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Tvrdošíne, oddelenie hmotnej núdze.

                         Ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil nárok na Daňový bonus, prinesie na Obecný úrad Vitanová vyplnené a podpísané čestné vyhlásenie, ktoré je na web stránke školy na lište školská jedáleň. Tieto potvrdenia je potrebné doručiť do 5.8.2022

            Pozor: Ak nastane zmena a zákonný zástupca požiada o daňový bonus v priebehu roka alebo na konci zúčtovacieho obdobia a neoznámi to škole (rodič poberá dotáciu na školskú stravu a zároveň uplatňuje aj daňový bonus), v tom prípade finančné prostriedky na školskú stravu boli dieťaťu poskytované neoprávnene od dátumu uplatnenia si daňového bonusu a zákonný zástupca je povinný vrátiť všetky finančné prostriedky, ktoré čerpal.

            Zákonní zástupcovia, ktorí nespĺňajú ani jednu z vyššie uvedených podmienok, hradia poplatok za školskú stravu v plnej výške. Výška stravného (obedy) je určená VZN 1-2022, ktoré je zverejnené na webovej stránke obce Vitanová.https://vitanova.eu.sk/sk/vzn-2022/#content 

            Informacia_k_dotaciam_na_stravu-zmeny.docx

            cestne_vyhlasenie_od_01_07_2022.docx

            cestne_vyhlasenie_prelozene_UK.docx

            Formular_na_posudenie_prijmu.docx

            Formular_na_posudenie_prijmu_UA-SK.docx

             

        • Slávnostné ukončenie šk.roka 2021/2022
          • Slávnostné ukončenie šk.roka 2021/2022

          • Dňa 30.6. sme v  kultúrnom dome slávnostne ukončili školský rok 2021/2022. Ocenili sme najlepších žiakov z jednotlivých ročníkov a potom nasledovala rozlúčka deviatakov. Tí si pripravili  veľmi pútavú prezentáciu a vtipné video, v ktorých nám predstavili svojich deväť rokov na našej škole. Pozvaní boli aj rodičia deviatakov a veru niektorým vyhŕkli od dojatia slzičky. Krátky zostrih z tejto udalosti si môžete pozrieť na https://www.youtube.com/watch?v=-6-OOKIbdcw

          • Návšteva v planetáriu a mincovni

          •    V pondelok 27. 6. 2022 štvrtáci a piataci v rámci školského výletu navštívili Krajskú hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. V hviezdnej sále so sférickou projekčnou plochou sme pozorovali hviezdnu oblohu, akoby sme boli na ktoréhokoľvek mieste na Zemi, videli sme planéty a telesá vzdialeného vesmíru, detaily povrchov telies slnečnej sústavy a mnoho iného. Na terase planetária sme pozorovali aktuálny povrch slnka, dozvedeli sa o praktickom využití solárnej energie.

               Potom naša cesta smerovala do Kremnice, kde sme navštívili takmer sedemstoročnú mincovňu. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie nielen o súčasnej výrobe, ale aj histórii výroby mincí a medailí. Jej minciarske produkty patria medzi špičku vo svete. Nahliadli sme do aktuálneho procesu výroby a dokonca si aj vyrazili vlastnú mincu. /SG/

          • Školský výlet

          • Po náročnom šklolskom  roku sa žiaci 6., 7., a 8. ročníka vybrali na školský výlet do Banskej Štiavnice. Prvá zastávka bola v Banskom múzeu v prírode, kde sme videli ,ako sa v minulosti ťažili vzácne kovy. V centre Banskej Štiavnice sme sa ponorili do veršov Sládkovičovej Maríny prostredníctvom interaktívnej výstavy v Banke Lásky. 

          • Koncoročná diskotéka

          • Milí žiaci, blíži sa koniec školského roka, o niekoľko dní si každý z nás odnesie ohodnotenie svojich vedomostí, svojej snahy. Bude to odmena za našu prácu, zodpovedné plnenie si svojich povinností.

            Veríme, že to budú čo najlepšie výsledky, aby sme tak robili radosť sebe a svojim rodičom

            Pri príležitosti konca školského roka, pozývame žiakov na koncoročnú diskotéku, ktorá sa uskutoční 27.6.2022 (pondelok) v čase od 18.30 hod. do 20.00 hod. pre žiakov 1. stupňa, do 20.30 hod. pre žiakov 5.ročníka a do 21:30 hod. pre žiakov 6.-9.ročníka.

            Tešiť sa môžete na spoločné tance, súťaže, dobrú hudbu, super zábavu.

             

            Vaši deviataci

          • Po škole s McDonald’s Cupom

          • Projekt „Po škole s McDonald’s Cupom“ je súčasťou školskej futbalovej postupovej súťaže McDonald’s Cup. Cieľom je ponúknuť atraktívne futbalové aktivity  určené pre žiakov a žiačky 3. a 4. ročníka. Naša škola bola vybraná do pilotného projektu (30 ZŠ z celého Slovenska). Obdržali sme nové tréningové pomôcky, ktoré žiakom spríjemnia pohybovo-športové aktivity na hodinách TSV.

            Viac inforamácii a zoznam aktivít: https://www.mcdonaldscup.sk/skola/2408

          • Vojaci očami detí

          • Do 21. ročníka výtvarnej súťaže rezortu obrany pre žiakov základných škôl s názvom Vojaci očami detí sa tento rok zapojilo 328 škôl. Porota zložená z výtvarníkov, zamestnancov rezortu a profesionálnych vojakov hodnotila celkovo 2545 výtvarných kresieb, malieb, koláží a grafík. Do súťaže sa zapojili aj naši žiaci svojimi prácami.

            Branislav Paľa získal za svoju výtvarnú prácu čestné uznanie a krásne vecné odmeny - rôzne suveníry Ozbrojených síl SR. Blahoželáme a prajem ešte veľa síl pri tvorbe výtvarných diel. /MG/

          • Humor? Humor! Improvizovaná „skeč show“

          • Žiaci 9. ročníka sa 16. 6. 2022 zúčastnili kultúrneho predstavenia  improvizovanej skeč show plnej dobrej energie, inteligentného humoru štyroch najlepších improvizátorov z Čiech a Slovenska v Dome kultúry v Námestove. Herci predviedli svoj talent v najbláznivejších divadelných disciplínach, do ktorých zapojili aj žiakov, čím vznikol jedinečný zážitok a žiaci videli, že zabávať sa je možné aj bez vulgarizmov. /MG/

          • Dajme spolu gól

          • Aj v školskom roku 2021/22 sa naša škola zapojila do projektu “Dajme spolu gól“. Projekt je zameraný na popularizáciu futbalu u detí vo veku 5-6 rokov v MŠ a žiakov 1. ročníka ZŠ. Jedným z hlavných cieľov projektu je motivovať detí k športovej aktivite a vytvárať v nich trvalý vzťah k športu. Obdržali sme nové tréningové pomôcky, ktoré žiakom spríjemnia pohybovo-športové aktivity na hodinách TSV. 

             

            Viac inforamácii a zoznam aktivít: https://lnk.sk/yfmy

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Vitanová
      • základná škola: +421 43 5394 121, +421 911 202 635
      • Adresa školy: Vitanová č.90, 027 12 Vitanová 027 12 Vitanová Slovakia
      • IČO: 37810171
      • DIČ: 2021646341
      • Škola má možnosť komunikovať aj prostredníctvom elektronickej schránky na Ústrednom portáli verejnej správy www.slovensko.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje